10. ZAGREB VIP JAZZ FESTIVAL

Američki trio The Bad Plus zaključio sezonu

 Srđan Vrančić/CROPIX

Žestokim, nadahnutim koncertom američkog trija The Bad Plus u četvrtak je u ZeKaeMu završio jubilarni, 10. Zagreb Vip Jazz Festival. The Bad Plus Trio pokazao je doista čudesne dosege suvremenog jazza. Trio koji čine Reid Anderson - bas, David King - bubanj i Ethan Iverson - klavir svira kao da su sami glazbenici u drugom planu.

Poznati po obradama

Nema tu velikih isticanja, ni parada, oni pred publiku izlaze prije svega radi glazbe, a nju stvaraju u međusobnom sazvučju, prepuštanju prostora, često i jednostavnim rješnjenima, minimalizmom koji otvara neki novi prostor, prostor koji koriste za uzajamno dopunjavanje, traženje nekog novog, nepoznatog sklada. Tako, recimo, klavir svira jednostavnu, polaganu i jasnu melodiju, dok ga perkusionist korak po korak prati odgovarajućim tonovima koje izvlači iz širokog dijapazona svojih šuškalica i bubnjeva, a iz basa bruji kao da dosežu odjeci neke daleke oluje koja se približava.

Iako je The Bad Plus poznat po obradama i rock-standarda i klasičarske glazbe, pa su tako proljetos objavili i “svog” Stravinskog kojeg kritika smatra epohalnim, na zagrebačkom koncertu su do bisa na kojem je na red došla i Nirvana svirali isključivo vlastite kompozicije, uglavnom s posljednjeg albuma “Inevitable Western”, objavljenog prije par mjeseci. A na njemu ima dosta stvari za koje bismo rekli i po ritmu i početnim refrenima da se možda radi o rock-obradama, ali koje autori, međutim, kao da podvaljuju.

Improvizacija stilom

Kao da je svejedno od čega kreću, jazz standarda, rocka ili kasike, jer iz te teme uvijek kreću dalje u uobičajeno uslojavanje, rasviravanje i improvizacije stilom koji ih čini prepoznatljivima. Sjajan koncert koji je predivno zaokružio izvrsnu, zaista fantastičnu sezonu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:43