10. ZAGREB VIP JAZZ FESTIVAL

BAD PLUS TRIO Istančan i smion avangardni jazz za široku publiku

 Cropix
Obradama hitova Pink Floyda, Blondie, Black Sabbath ili U2 obožavaju spajati najrazličitije žanrove

Kritika se odavna prestala pitati je li Bad Plus Trio pod snažnim utjecajem popa i rocka ili jednostavno snažan glazbeni trio koji rado svira i jazz.

Nastupajući od 2000. godine u ovom sastavu (Reid Anderson - bas, david King - bubanj i Ethan Iverson - klavir) i na stadionskim koncertima, prije supergrupa kao što su Wilco, Nirvana i Pixies uglavnom s modernim, jazzističkim, jedva razaznatljivim obradama hitova Yesa, Pink Floyda, U2, Blondie ili Black Sabbath, The Bad Plus stekao je široku publiku, no ti su mladi momci tvrdoglavo u svojoj plodnoj karijeri nanizali zapravo više albuma s vlastitim kompozicijama.

Posvećenje proljeća

Tako su u travnju ove godine objavili i obradu “Posvjećenje proljeća” Igora Stravinskog, uz Ligetija njihova najsnažnijeg “klasičarskog uzora”, album koji je kritika primila oduševljena, već par mjeseci kasnije objavili su, kao momci potekli sa srednjeg zapada, svoj deseti (!) album, opet originalnih skladbi, “Inevitable Western”. Za vjerovati je da ćemo u Zagrebu čuti dio baš tih skladbi, iako, sudeći po njihovu koncertu za pamćenje, u Rovinju prije dvije godine, tijekom svirke oni obožavaju spajati najrazličitije žanrove.

Uzori iz povijesti jazza

Tada se čulo i Gila Evansa i Ornettea Colemana i bezbroj drugih uzora iz povijesti jazza, no publika je u tom dvosatnom koncertu zapamtila upravo brojna iznenađenja, u nekoj sjajnoj mješavini avangardističkog populizma koji istovremeno ostavlja puno prostora i za istančano, smiono muziciranje i improvizaciju, kao i za žestoku veselicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 11:32