THE WEDDING PRESENT

David Gedge: Nisam poetičan kao Morrissey

Ovaj dečko napisao je neke od najboljih ljubavnih pjesama u rock’n’roll eri. Možete to osporiti, ali ja sam u pravu, a vi ste u krivu.

Nemoguće je započeti tekst o The Wedding Present bez ove često citirane izjave radijskog DJ-a Johna Peela, koji je uvelike utjecao na njihovu karijeru. Jedan od najdugovječnijih britanskih indie rock bendova 8. listopada stiže u NKC Park, gdje će u cijelosti izvesti album “Seamonsters” iz 1991., ali i predstaviti novi album “Valentina”. Ovo je treća turneja na kojoj izvode stare albume, a sve je počelo 21. rođendanom albuma “George Best”:

- Kao umjetnik, uvijek ste fokusirani na budućnost - na nove pjesme, nastupe... ne osvrćete se toliko na prošlost. “George Best” je album s kojim sam najmanje zadovoljan, no bilo je zanimljivo ponovno ga istražiti; bilo je to poput čitanja svog starog dnevnika i shvatio sam da je prošlost jednako relevantna kao i sadašnjost i budućnost - rekao nam je frontmen David Gedge s kojim smo telefonom porazgovarali o utjecaju Smithsa, nogometu i ljubavi prema stripovima.

Valentina iz stripa

Gedge je iz Leedsa, gdje je i osnovao bend 1985., pa nas je zanimalo kako to da je prvi album nazvao po slavnom napadaču najljućeg protivnika, Manchester Uniteda?

- Rođen sam u Leedsu i vratio sam se tamo na fakultet, no odrastao sam u Manchesteru. George Best zaista je bio legenda, bio je poput rock zvijezde, a ljudi su ga zvali i “petim članom Beatlesa” - objašnjava.

Teme Gedgeovih pjesama najčešće se odnose na nesretne ljubavne veze, no Valentina iz naslova novog albuma ipak nije, kako sam pogrešno zaključila, žena koja ga je prevarila ili napustila:

- Jako volim stripove, a posebno europske. Valentina je akcijska junakinja iz poznatog talijanskog stripa iz 60-ih Guida Crepaxa. Ona je seksi fotografkinja, nešto poput tajne agentice, a strip je vrlo apstraktan i erotičan - priča Gedge, koji je nedavno i sam izdao strip “Tales from The Wedding Present”. - Naša bivša basistica Terry de Castro oduvijek je htjela napisati biografiju benda. No, nikada je nije dovršila pa sam pitao prijatelja, koji je crtač stripova, bi li mogao njene priče pretvoriti u strip. Odmah je pristao, tako da sada napokon imam i vlastiti strip, no bez brige, nije erotski - smije se Gedge, koga smo podsjetili i kako su njegov bend od samih početaka nazivali “sretnijom stranom Smithsa”.

Iznajmljuje kuću

- Mi smo nastali kad su Smithsi već bili na vrhuncu slave, a i Morrissey je puno poetičniji autor od mene. Ja u tekstovima pokušavam dotaknuti i skrivene, cinične strane veza i odnosa - ističe ovaj nesuđeni profesor matematike koji zadnjih osam godina živi u Americi, u Santa Monici, a kada je na turneji iznajmljuje svoju kuću turistima. To baš nije uobičajeno za rock zvijezde?

- Razmišljao sam o tome, no svih ovih godina samo me jedan britanski par prepoznao. To je još jedna razlika nas i Smithsa; Morrissey nikada ne bi mogao iznajmiti svoju kuću bez da mu fanovi kopaju po smeću - kroz smijeh zaključuje Gedge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 03:28