KLUPSKI FESTIVAL

Žedno uho odlazi u povijest

 Damjan Tadić/Cropix
U nadi da će Mate Škugor naći način da ipak organizira Žedno uho i N.O. Jazz festival u Zagrebu 2011., preporučujemo zanimljive izvođače na ovom izdanju

ZAGREB - Najavljivati posljednje izdanje klupskog festivala Žedno uho - zahvaljujući nedostatku sluha i drastičnom rezanju potpore gradskog Ureda za kulturu, obrazovanje i šport - neugodan je posao za svakoga tko je imalo upućeniji u povijest tog festivala i nastojanja njegova promotora Mate Škugora da sustavno u Zagreb dovodi svu silu zanimljivih i kvalitetnih imena indie-rocka i drugih glazbenih stilova. Riječ je o bendovima i autorima koji su izmaknuti iz fokusa mainstreama i javnosti usredotočene na spektakle, estradu i žutilo.

Želimo li biti ironični, može se reći kako je gašenje Žednog uha mala žrtva za veliki cilj - jedan ili čak dva nova gradska stadiona koji su Zagrebu potrebni koliko i Englezima bazeni za vaterpolo.

Bendovi za hodočašće

Stoga, u nadi da će Mate Škugor iznaći način i sredstva da nastavi svoju hvalevrijednu promotersku djelatnost kao naš najagilniji klupski promoter i dogodine ipak organizira Žedno uho i N. O Jazz Festival u Zagrebu ili nekom drugom gradu, ostaje nam tek sugerirati hodočašće na nekoliko najintrigantnijih nastupa u okviru ovogodišnjeg Žednog uha. Premijerni dolazak kultnog engleskog benda Wedding Present (30. 4.) čiji su albumi “George Best” i “Bizarro” koncem osamdesetih godina prošlog stoljeća pobirali hvalospjeve kritike, a bendu osigurale kultni status među indie-rock poklonicima, zahvaljujući i favoriziranju najuglednijeg britanskog radijskog DJ-a Johna Peela.

Povratak na lovorikama

Poklonici The Smithsa, The Falla, ali i The Big Stara čiji je utemeljitelj Alex Chilton nedavno preminuo od srčanog udara nikako ne bi smjeli propustiti nastup benda čiji lider David Gedge mijenja postave, ali ne i svoj artistički kredo.

Izvrsna trostruka kombinacija (Grant Hart, Chuck Prophet & The Mission Express, Goribor, 28. 4) spada u red najintrigantnijih ovogodišnjih koncerata u Zagrebu.

Grant Hart, nekadašnji bubnjar iznimno cijenjenog post-hardcore i jednog od ključnih underground rock bendova osamdesetih Husker Dü, ali i autor mnogih njihovih legendarnih pjesama, nakon dvadesetak godina izbivanja s ovdašnjih pozornica, održat će solistički nastup na kojem bi u prvi plan trebao doći njegov smisao za beatlesovske melodije, folk i psihodelični rock.

Chuck Prophet sa svojim sastavom The Mission Express ponovo dolazi u Zagreb, ovaj put nakon najboljeg albuma “Let The Freedom Ring” koji je objavio u dvadeset godina solističke karijere.

Očevi americane

Prije solo karijere Prophet je igrao ulogu gitarista roots-rock benda Green On Red kojem mnogi pripisuju i očinstvo americane. Poklonici kantautora poput Boba Dylana, TomaPettyja, Mellencampa i gitarista poput Keitha Richardsa obavezno bi trebali čuti i vidjeti Propheta uživo. Uvrstiti u takvu kombinaciju Goribor genijalan je potez organizatora i velika pohvala tom mračnom, a tako sjajnom alter-blues bendu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:59