SLAVNI VIOLINIST U ŽUPI DUBROVAČKOJ

Julian Rachlin: Ne zovite me turistom, u Mlinima bih kupio kuću

 Branimir Kvartuč/CROPIX
Julian Rachlin ljeta provodi u Dubrovniku i već dvije godine traži kuću koju bi kupio u okolici

Julian Rachlin učinio je još jedan veliki korak u svom zbližavanju s Hrvatskom, koje traje već više od jednog desetljeća, od njegova prvog dolaska na Dubrovačke ljetne igre.

Do jubilarnog desetog festivala “Rachlin & Friends” ima više od mjesec dana, a slavni violinist već se doselio u Dubrovnik. Točnije, u Mline u Župi dubrovačkoj.

Još prije dvije godine Rachlin je “oglasio” da traži kuću koju bi kupio u okolici Dubrovnika. Prošle mu je godine vlasnik jedne vile u Mlinima ponudio nekoliko dana pokusnog boravka, što je glazbenik i iskoristio.

Na Mline ga je upozorio austrijski diplomat Wolfgang Petritsch koji tamo već ima kuću koju je Rachlin od njega za ovo ljeto unajmio. Dakle, makar privremeno, Rachlin se doselio u Hrvatsku.

Kraj sezone

Doputovao je kao pravi turist, u srebrnom Mercedesovu kabrioletu, u kojem je iz Beča s njim putovao Leon Igudesman, violinist iz San Francisca, inače brat dubrovačkoj publici već dobro poznatog virtuoznog komičara Alekseja Igudesmana.

Putovali su dva dana, ja sam ih susreo u pauzi između dvije etape, u zagrebačkoj Esplanadi.

Tri dana prije polaska na odmor Rachlin je svoju sezonu završio kao solist pred tisućama ljudi na minhenskom Odeonsplatzu, na velikom ljetnom koncertu Simfonijskog orkestra Bavarskog radija.

Dirigirao je njihov slavni šef Mariss Jansons, a osim Rachlina, solisti su bili i glasoviti pjevači Thomas Hampson i Angelika Kirchschlager.

Kada sam Rachlina čuo telefonom nekoliko dana nakon dolaska u Mline i pitao ga kako se osjeća kao turist u Hrvatskoj, odlučno je odbacio pripadnost toj privremenoj boravišnoj kategoriji. - Ja jesam na odmoru, ali ovdje se osjećam mnogo više kao kod kuće nego kao turist - rekao je Rachlin i počeo nabrajati turističke destinacije iz bajki na kojima je sve do sada ljetovao: od Azurne obale, nekoliko najpoznatijih karipskih otoka, Mauricijusa, Maldiva, do najrazvikanijih tajlandskih ljetovališta...

Društvo za nogomet

- Nigdje mi nije bilo tako lijepo kao što mi je sada u Mlinima. Napokon sam našao savršeno mjesto i način odmora i obnavljanja energije kakav sam uvijek želio, okružen s nekoliko najbližih prijatelja, u divnom ambijentu i usred jednostavnog svakodnevnog života u lijepom mjestu kao što su Mlini. Uživam izlaziti u grad, u lokalne restorane i kafiće, razgledati okolicu, a svaku večer doslovno ispred kuće imam utakmice vaterpola.

Čovjek koji se inače brine o kući ujedno je i ribar, pa svježi ulov gotovo svakodnevno stiže u kuhinju, a čitavo malo Rachlinovo društvo uživa i u kuhanju.

S njim je još i Aleksej Igudesman s djevojkom te dirigent Alex Joel, brat Billyja Joela. Pronašli su već i društvo za nogomet, a prva utakmica koju su u ACI marini Dubrovnik odigrali s članovima klape Kaše završila je 10:10.

Glad za sviranjem

Rachlinu očito nije strana ideja trajnijeg preseljenja u taj lijepi kutak Hrvatske. Premda je službeno na odmoru, Mlini će mu ovog ljeta biti baza iz koje će raditi na završnim pripremama Festivala koji ove godine traje od 1. do 12. rujna, a iz Mlina će otputovati i na dva koncerta koja će održati na ljetnim festivalima: prošli je vikend već nastupio na Ohridskom ljetu, a još ga čeka nastup na jednom velikom festivalu Schleswig - Holstein.

Prvih tjedan dana ipak je uspio ne taknuti violinu. Tomu ga je, kaže, naučila Janine Jansen.

Njemu je izgledalo smiješno, nemoguće pa i neizdrživo da netko tko živi od violine ne takne instrument čitavih tjedan dana. Ali, kada je prvi put poslušao, shvatio je vrijednost, potrebu i korist od takvog odricanja jednom ili dvaput godišnje.

- Kad čovjek neprestano svira, kao i kod vrhunskog sportaša postoji opasnost od prebrzog i preranog iznurivanja i potrošenosti. Evo, već pet dana nisam otvorio kovčeg violine i već me pomalo svrbe prsti. Predivna je i ta glad za sviranjem i glazbom koja vas obuzme nakon nekoliko dana i kada ponovno uzmem violinu, znam da ću biti kao nov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:22