UZ SMRT VELIKOG GLAZBENIKA

Podsjećamo na koncert Poguesa u Zagrebu: ‘Teška koraka Shane MacGowan dovukao se na pozornicu Šalate. Bio je to njegov veliki povratak‘

(FILES) Shane MacGowan of British group The Pogues performs on stage at the British Summer Time festival in Hyde Park in central London, on July 5, 2014. Shane MacGowan, songwriter and lead singer of folk-punk group The Pogues, has died aged 65 after a long illness, his wife announced on November 30, 2023. (Photo by LEON NEAL/AFP)

 Leon Neal/Afp
Frontman grupe The Pouges preminuo je u 65. godini života

Irsko-britanski glazbenik Shane MacGowan, najpoznatiji kao frontmen grupe The Pogues, preminuo je u 65. godini života.

- Shane će uvijek biti svjetlo koje držim pred sobom i mjerilo mojih snova i ljubav mog života, poručila je supruga Victoria Mary Clarke u povodu smrti glazbenika.

Podsjećamo na tekst Aleksandra Dragaša: "Teška koraka, kao da su mu noge u okovima s broda Bounty, Shane MacGowan se dovukao na pozornicu Šalate kako bi se usidrio za stalak od mikrofona poput Mojsija o štap. Ne baš mojsijevskim, nego slabašnim, grgljavim glasom pozdravio je okupljene na jeziku koji samo nalikuje ne engleski i najavio "Streams Of Whiskey", te potoke slavne irske tekućine koji su ga doveli do ruine od čovjeka, kako smo pisali

Kako je nesigurno i nesuvislo počeo pratiti The Poguese u spomenutoj pjesmi, već sam pomislio da ćemo umjesto koncertu legendarnog folk-punk benda prisustvovati noći živih mrtvaca u mjesečinom obasjanoj i nesnosno sparnoj zagrebačkoj noći. "If I Should Fall From Grace With God" bila je podjednako potrošena, s "The Broad Majestic Shannon" i "Boat Train" počelo je dovođenje svijesti, a na prekrasnoj "A Pair Of Brown Eyes" stvari su počele sjedati na svoje mjesto".

Dragaš je zabilježio i: "Shaneove najave pjesama, jer ih gotovo nitko nije kužio, pratile su zlurade salve smijeha, ali sviračka uvjerljivost, dinamičnost i živopisnost Poguesa počela je podsjećati na njihove dane ponosa i slave i ono prohladno englesko ljeto 1989. kad sam ih gledao uživo na festivalu Reading, okupan kišom i ispran pivom.

Doduše, već tada se Shane nakon svakih četiri-pet pjesama išao odmoriti iza pozornice, a umjesto njega bi, kao i na Šalati, za mikrofon uskakali Spider Stacy i James Fearnley ili bi bend izveo instrumental.

Dragaš je zaključio, na kraju koncerta, da smo doživjeli veliki povratak Shanea u Zagreb".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:17