U 82. GODINI

Preminula legendarna pjevačica Elvira Voća

Elvira Voća

 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Elvirine najpopularnije popevke su ‘Zagorske steze‘ iz 1972. godine i kajkavski evergreen ‘Venček za Zagreb‘ iz 1994.

Elvira Voća, pjevačica zabavne glazbe i doajenka Festivala kajkavskih popevki u Krapini, koja je na toj festivalskoj pozornici imala čak 40 nastupa, preminula je u 82. godini života, javlja Zagorje.com.

Voćina karijera u pjesmi trajala je više od 50 godina, odnosno od 1959. godine, kada se kao 17-godišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavila za Prvi pljesak i - pobijedila, stoji u njezinom životopisu na službenoj stranici diskografske kuće Croatia Records.

Iste je godine osvojila i prvo mjesto na reviji Večernjeg lista i upoznaje mladog pijanistu Stjepana Mihaljinca koji je kasnije postaje njezin suprug.

Voća je nakon toga nastupa po cijeloj Jugoslaviji, a odradila je i turneju po Poljskoj te prve festivale kojima je ostala vjerna.

Uslijedili su nastupi po bivšoj državi, turneja po Poljskoj i prvi festivali kojima Elvira ostaje vjerna do danas.

Sve je započelo nastupom na talijanskom Cantagiru, 1963. godine, na kojem se pojavila u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica. U Opatiji 1964. pjeva prvi veliki hit “Ljubav treba čekati”, a kasnije nastupa u Splitu, Zagrebu te na krapinskom Festivalu kajkavske popevke koji drži posebno mjestu u njezinom srcu s obzirom na to da je od osnivanja festivala do danas propustila samo jedan nastup, navodi Croatia Records.

Njezin suprug Stjepan Mihaljinec bio je dugogodišnji umjetnički ravnatelj krapinskog Festivala.

Prvo diskografsko izdanje objavljeno joj je 1966. godine u tadašnjem Jugotonu.

Elvirine najpopularnije popevke su ‘Zagorske steze‘ iz 1972. godine i kajkavski evergreen ‘Venček za Zagreb‘ iz festivalske 1994. godine te popevka ‘Zagorje moje zeleno‘.

Posljednji festivalski nastup u Krapini imala je 1998. godine pjevajući vlastiti skladbu ‘Zvoni nam čuvaju senje‘, za koju je uglazbila tekst Drage Britvića.

Voća je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja, a među ostalima i odličja Predsjednika Republike Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:08