ODLAZAK LEGENDE

Bili su zajedno 53 godine, prvo je otišao on, nedavno i ona: ‘Počelo je kavicom, razgovorom... A onda se dogodila ljubav‘

Elvira Voća bila je u braku sa Stjepanom Mihaljincem, a i danas se zapjevaju njezine pjesme ‘Ljubav treba čekati‘, ‘Kupi mi malo cvijeća‘ i ostale

Elvira Voća

 CROPIX

Nikad nisam imala velikih želja niti očekivanja. Možda sam baš zbog toga i dobila divnu obitelj i lijepu karijeru ispunjenu glazbom i putovanjima - govorila je Elvira Voća, koja nas je prošlog vikenda napustila u dobi od 82. godine. Vijest o smrti velike, samozatajne pjevačice koja je svojim nastupima obilježila mnoge festivale prenijeli su svi mediji bivše Jugoslavije, a mnoge radijske postaje emitirale su njene hitove poput ‘Ljubav treba čekati’, ‘Kupi mi malo cvijeća’, ‘Kapi kiše’, ‘Posljednji valcer’, ‘Okren’ okreni se’...

Elvirina bogata profesionalna karijera trajala je dulje od pedeset godina. Svoj glazbeni put započela je 1959. godine kada se kao sedamnaestogodišnja učenica srednje kemijsko-tehničke škole, na nagovor svojih kolegica, prijavila za ‘Prvi pljesak’ i pobijedila. Iste godine upoznala je mladog pijanista Stjepana Mihaljinca koji kasnije postaje njezin suprug.

Na festivalima

- Počelo je malo kavicom, razgovorom... Malo pomalo i tako se dogodila ljubav - govorila je Elvira koja se za svog Mihu udala 1961. godine. U braku su dobili kćer Ivanu, a Elvira i Miha zajedno su proveli pedeset i tri godine. Stjepan Mihaljinec, podsjetimo, preminuo je prije devet godina, Elviri je dugo trebalo da se od toga oporavi.

Elvira Voća nastupala je na brojnim festivalima i pjevala na turnejama izvan bivše države. Sve je započelo nastupom na talijanskom ‘Cantagiru’ 1963. godine na kojem se pojavila u društvu renomiranih imena kao jedina gostujuća pjevačica. Taj kratki izlet u domovinu kancone donosi joj snimljenu ploču sa ‘Se mi vuoi’ - pjesmom što ju je za Elviru napisao Gianni Ferrio, slavan po skladbama kao što su ‘Parole, parole, parole’ i ‘Piccolissima serenata’.

Prvi domaći hit otpjevala je u Opatiji 1964. godine, bila je to pjesma ‘Ljubav treba čekati’, koju je izvela u alternaciji sa Stjepanom Jimmyjem Stanićem. Elvira Voća bila je rado viđena i na festivalima u Splitu i Zagrebu te na krapinskom Festivalu kajkavske popevke koji je uvijek držao posebno mjesto u njezinom srcu i na kojem je redovito nastupala, čak četrdeset puta. Posljednji festivalski nastup u Krapini imala je 1998. godine pjevajući vlastiti skladbu ‘Zvoni nam čuvaju senje’, za koju je uglazbila tekst Drage Britvića.

Prva njena singl ploča bila je ‘Kupi mi malo cvijeća’ koju je Jugoton objavio 1966. godine, prvi LP s dvanaest pjesama objavljen je 1974. godine također u izdanju Jugotona, a za njim i niz singlova (‘Adalita’, ‘Kapi kiše’, ‘Samo usne’).

Razasute snimke

Osamdesete je započela LP-jem ‘Slušala sam srce’, a završila s dva albuma internacionalnih hitova Top 10 br.1 i 2. Posljednju kompilaciju u ediciji ‘Zlatna kolekcija’ Croatia Records objavila je 2012. godine, a autori izdanja bili su Stjepan Mihaljinec i Siniša Škarica, koji je u predgovoru ovog izdanja zapisao: ‘Treba reći da ova zbirka zbog brojnih snimaka razasutih na razne strane diskografske i radio-televizijske difuzije pokriva tek dio, već pedesetak godina duge, karijere jedne dive iz zlatne generacije festivalskih šezdesetih’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:33