‘NEĆEMO ISELITI‘

Rat u klupskom životu Zagreba! Vlasnik Boogalooa: ‘Iz KSET-a su dali nemoralnu ponudu, otkuda im toliko novca?

Koncert škotske metal grupe Alestorm
 

 Lucija Ocko/Cropix
Pučko otvoreno učilište upravo je objavilo na svojim društvenim stranicama, da tamo gdje se dosad nalazio Boogaloo uskoro dolazi KSET.

Pisali smo jučer kako je Pučko otvoreno učilište objavilo na svojim društvenim stranicama, da tamo gdje se dosad nalazio Boogaloo uskoro dolazi KSET. Podsjetimo, KSET je, doduše, na par godina, morao iseliti iz prostora, o čemu smo pisali. Također smo pisali i o problemima kluba Boogaloo.

Na natječaj su za koncertni prostor u Pučkom otvorenom učilištu pristigle dvije ponude: zajednička ponuda Saveza studenata Fakulteta elektrotehnike i računarstva i ElektroStudent d.o.o. s ponuđenim iznosom mjesečne zakupnine od 16.069,69 eura koja će biti uvećana za PDV i zajednička ponuda REGA-DARKO j.d.o.o. za ugostiteljstvo i Udruge za promicanje glazbene i tehničke kulture "Glazbena kuća" s ponuđenim iznosom mjesečne zakupnine od 7.007,00 eura koja će biti uvećana za PDV. Pobijedila je prva, što je ekipa koja čini KSET, privremeno iseljen.

Mate Škugor je napisao na Facebooku: "Novi (privremeni KSET)".

Sada se na društvenim mrežama oglasio i Anđelko Šipuš, BOOGALOO. Među ostalim je napisao: "Nakon što smo prošli pravu havariju gdje nas se bez ikakvog razloga i upozorenja htjelo preko noći izbaciti na cestu, službeno najavljujem i drugu epizodu naših dragih nadređenih.

Posljednji tjedan dosta se priča o slučaju "Pločnik", u kojem ljudi proživljavaju sličnu sudbinu sa privatnim vlasnikom, gdje je sam grad i naš gradonačelnik javno dao veliku podršku i koji, prije svega, promiču kulturnu i alternativnu scenu, pa mi stoga nije jasno zašto isti kriteriji ne vrijede za nas i zašto je tako opsežan napad na nas kako bi nas se izbacilo iz kluba gdje podmirujemo sve naše obaveze i mislim da, bez lažne skromnosti, smo institucija za održavanje kreativnih sadržaja u kojima se održavaju brojna glazbena događanja velikih svjetskih superzvijezda, kafić koji je radio preko tjedna sa studentskom košaricom, uključujući koncerte, DJ programe, kvizove, snimanje reklama, tonske probe bendova, plesovi za starije, humanitarni partiji, realizacija programa za gluhe, nagluhe i i slabovidne osobe, promocije glazbenih izdanja, knjiga, filmske projekcije, kazališne predstave i mnoge druge aktivnosti koje smo nekad i na vlastiti trošak organizirali".

Šipuš je na svojem Facebook profilu napisao: "Prilažem dokaze da se već od lipnja 2023. godine KSET po političkom pitanju silom želi ubaciti unutra, a nitko od njih nije uzeo u obzir da sam, kako god smiješno zvučalo, javna osoba koja je ipak u posljednjih 10 godina napravila nešto za ovaj grad, te borac za pravdu i da neću odustati do "posljednjeg izdisaja".

Šipuš je, ukratko, opisao kronologiju događaja, te nastavio: "Obavijestio sam ih da je klub Boogaloo spomenik kulture nulte kategorije i da svaku aktivnost i preinaku u klubu mora raditi osoba ovlaštena za aktivnost na povijesnim spomenicima, pa meni još uvijek nije jasno ako ja krenem čupat strujne ormare, skinem kompletnu ventilaciju, počupam pločice sa podova, skinem sve klime i stvari po zidovima, maknem sve separee i stolove, prepilim pozornicu i maknem svaku stvar koju sam godinama investirao u klub, po kojoj teoriji itko u ovoj državi može to vratiti u funkcionalno stanje, a pogotovo u roku manjem od godine dana, a natječaj je na dvije godine".

No, najveći je šok doživio piše, nakon što su otvorene koverte: "Neprofitna udruga KSET nudi mjesečno za najam 151.456kn + režije = 166.456kn (čitaj riječima stošezdesetšesttisućačetristopedesetšest kuna). Udruga KSET, koja ima veće rashode od prihoda te je za cijelu godinu imao prihod od 573.000, treba samo za kaparu položiti 3x cijenu najma, ili ga točnije ravno 500.000kn kapare! Udruga KSET koja je par dana prije rekla da ne zna hoće li se prijaviti zbog previsoke početne cijene.

Mene samo zanima na temelju koje solventnosti je upravno vijeće donijelo odluku da je ponuda primjerena i odakle njima taj novac, budući da su neprofitna udruga? Možda smo u Monte Carlu, pa imaju 500.000 kn u stražnjem džepu ili su ‘‘zašparali‘‘, kako kažu.

Šipuš dalje navodi: "Nemam apsolutno nikakvu namjeru iseliti iz prostora. Rok žalbe je 8 dana, koju ćemo jako profesionalno sastaviti jer ovo sve nema veze sa zdravim mozgom, te se neću predati i boriti ću se do zadnjeg momenta svim svojim snagama - dok se pravda ne istjera. Pitanje za milijun kuna: za koji ste najskuplji ugostiteljski objekt čuli na području grada Zagreba?

Spomenutu situaciju je komentirao i za Jutarnji list.

"Cijena je apsolutno nerealna i neprimjerena. To je najskuplji najam u povijesti grada Zagreba, a cijenu nudi neprofitna udruga koja mora dati trostruku kaparu da uđe unutra, a tolika su im bila primanja u cijelo 2023. godini. Mene zanima otkud njima 300 000-400 000 eura za inventar koji smo mi godinama slagali i u kojem vremenskom roku oni misle prostor obnoviti te kako u tom periodu misle funkcionirati i plaćati najam", pita se Šipuš te nastavlja:

"Meni je 15. rujna 2023. godine Upravno vijeće reklo da unutra ulazi neprofitna udruga, da već imaju neprofitnog kandidata koji ulazi unutra. Ja sam tada blefirao i rekao da i ja imam neprofitnu udrugu i da se želim prijaviti na natječaj, a gospođa mi je odgovorila da natječaja neće biti jer imaju zainteresiranog kandidata i da će natječaj biti raspisan tek ako zainteresirani kandidat ne zadovolji uvjete. Dva dana nakon toga ulovim KSET-ovce kako šeću unutra".

"Neka odgovore", dodaje Šipuš, "kako je moguće da mi dečko od dvadeset godina iz KSET-a piše da se možda neće niti prijaviti jer im je najam od 6000 eura previsok, da bi mi tri dana poslije ponude za najam 20 000 eura + režije, dakle, ukupno 22 000 eura. Molim da mi netko objasni što se promijenilo u tri dana. Zanima me odakle im novac da urede i opreme prostor, paralelno zakaprite prostor tri mjeseca unaprijed i plaćate najam. Za sve te troškove im treba pola milijuna eura. A minimalni tehnički uvjeti? Kada će to napraviti? Ja imam dokumentaciju od dvadeset stranica o minimalnim tehničkim uvjetima...elektroinstalacije, upuh, ispuh, struja...i to je procedura".

Najbitnijim pitanjem smatra pak ono potrebnih suglasnosti i dozvola.

"To je spomenik kulture nulte kategorije. Kako će uspjeti dobiti sve suglasnosti, sve dozvole od Grada. Ja sam jednom čekao par mjeseci odgovor jer sam želio staviti knauf na zrak i napraviti prostoriju za pušenje, a taj mi je zahtjev na kraju odbijen", objašnjava Šipuš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:51