SIN SLAVNOG JOHNA COLTRANEA

RAVI COLTRANE U ZAGREBU 'Svake večeri sviram drugačije, proučavam publiku i prilagođavam se'

 Davor Hrvoj
Afirmiravši se na svjetskoj jazz mapi kao vrstan saksofonist postao je i članom all star sastava Bue Note 7

"Moja glazba svakako nije bebop jazz, pa tako neće biti ni na ovom zagrebačkom nastupu", rekao je Ravi Coltrane, američki skladatelj i saksofonist uoči svog nastupa u maloj dvorani Lisinski 25. veljače.

Kao sin legendarnog Johna Coltranea, jednog od najkarizmatičnijih i najvećih jazz glazbenika svih vremena, Ravi se, iako je odrastao okružen glazbom, uz majku Alice koja je bila sjajna pijanistica, relativno kasno odlučio aktivno baviti glazbom. Primijetio ga je Elvin Jones i povukao ga u svoj sastav Jazz Machine, u kojem je Ravi devedesetih godina izgradio vlastitu reputaciju glazbenika suvremena jazza.

"Ravi nije htio postati profesionalnim glazbenikom. Osjećao je preveliki pritisak radi očeva imena", govorio je Jones, nekadašnji član kvarteta Johna Coltranea, koji je Ravija znao od rođenja. "Bio je vrlo plah, no ja sam ga čuo kako svira, pozvao i ostao je u mom sastavu četiri godine."

Nakon Jazz Machinea, Ravi Coltrane je surađivao s mnogim značajnim jazzistima mlađeg naraštaja, posebice Steveom Colemanom, ali i legendama poput Pharoaha Sandersa, McCoya Tynera, Herbija Hancocka, Jacka DeJohnettea i dr. Afirmiravši se na svjetskoj jazz mapi kao vrstan saksofonist postao je i članom all star sastava Bue Note 7, s kojim je snimio sjajan album "Mosaic", ali i Saxophone Summita, s kojim je dugo nastupao, pa i bio s njima u Zagrebu, (uz Joea Lovana i Davida Liebmana), no ugled je stekao i kao vođa sastava s nizom samostalnih albuma.

Ravi Coltrane dolazi u Zagreb sa svojim kvartetom. Što možemo očekivati? "Moja glazba uglavnom nema swingerski ritam", kaže. "Spajanjem različitosti nastojim postići jedinstven glazbeni koncept. Nastojim iznenaditi i sebe, napraviti nešto neplanirano. Kad sve unaprijed isplanirate i organizirate, glazba postaje dosadna. Svake večeri sviram drugačije, proučavam publiku i prilagođavam se. No, sigurno neću svirati "Girl From Ipanema". Ipak, za osluhnuti kakvom se glazbom Ravi Coltrane u posljednje vrijeme bavi, možemo preporučiti njegov zadnji album, avangardni, post bop "Spirit Fiction", iz 2012. ili nešto umjereniji "Blending Times" iz 2009.

U Zagrebu Ravi Coltrane nastupa sa svojim stalnim kvartetom koji čine još pijanist David Viralles, kontrabasist Dezron Douglas i bubnjar Johnathan Blake.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:06