PRVA CRNA DIVA

U 92. godini umrla jazz pjevačica Lena Horne

(FILES) Undated filed photos taken in the 50s shows Lena Horne (Lena Mary Calhoun Horne ), US actress and Jazz singer, born in 1917 in New York. Jazz singer Lena Horne, who was the first black performer to be signed to a long-term contract by a major Hollywood studio, died late May 09, 2010 at the age of 92, according to The New York Times. AFP PHOTO/FILES
 AFP
Lena Horne krčila je put za eksploziju Supremesa i Oscara Halle Berry

ZAGREB - Krajem tridesetih godina, pojava čarobne jazz pjevačice Lene Horne promijenila je američku kulturu. Među segregiranim crnim pjevačicama hrapava glasa Lena Horne bila je gotovo bijeli ideal. Crni umjetnici smjeli su zabavljati bijelce, ali ne i tražiti ravnopravnost. Taj rasizam dao je šansu Leni Horne i ona to nikada nije zaboravila. Proslavila ju je izvedba pjesme “Stormy Weathers”, i cijelu su je karijeru pratile euforične recenzije i divljenje publike.

Prva crna diva

Bila je prva crna pjevačica koju je pratio bjelački orkestar, prva koja je nastupala u Copacabana klubu i jedna od rijetkih s ugovorom u Hollywoodu.

Lena Horne rođena je u Brooklynu 1917. u uglednoj obitelji. Sa 16 godina napustila je školu zbog bolesne majke, a pjevati je počela u legendarnom Cotton Clubu. Zbog svega što su prolazila njezina braća, ostala je suzdržana prema slavi. Superiorna i glamurozna, stvorila je pojam crne dive davno prije grupe Supremes. Max Factor zbog nje je lansirao šminku za tamnopute žene. Lena se nesmiljeno borila protiv rasizma, bila je na McChartyjevoj crnoj listi i predvodila je povijesni marš u Washingtonu na kojemu je Martin Luther King održao “I Have a Dream”.

Pomirba na kraju

Crnci su joj zamjerali što je ljubimica bijelaca, bijelci njezin ponos. Kad je 2002. kao prva crna glumica dobila Oscara za glavnu ulogu, Halle Berry posvetila ga je i Leni Horne. Godine su ublažile Leninu gorčinu, doživjela je i crnog predsjednika. Umrla je pomirena sa sobom i s Amerikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:45