KATASTROFIČNI ROKERI

VIDEO: POVRATAK POST ROCK PRVAKA U MOČVARU Svijet je napokon dočekao novi album Tortoise, koje sutra možemo doživjeti uživo u Močvari

 promo foto
U svojem izričaju kombiniraju utjecaje kraut rocka, duba, jazza i eksperimentalne elektronske glazbe

Tortoise, istinski glazbeni revolucionari i post rock prvaci iz Chicaga, nakon desetak godina vraćaju se u Močvaru u četvrtak, 18. veljače 2016. godine promovirati svoj novi album "The Catastrophist".

Doug McCombs i John Herndon glasne su gitare zamijenili eksperimentalnim instrumentalnim zvukom u kojem kombiniraju utjecaje kraut rocka, duba, jazza i eksperimentalne elektronske glazbe. Peteročlana postava benda uključuje dva seta bubnjeva, dvije bas gitare, vibrafon, analogne sintisajzere...

Uz još nekolicinu čikaških i američkih istomišljenika (Labradford, Gastr del Sol, Ui…), kao i kolega iz Britanije (Stereolab, Laika…) te Kanađana okupljenih oko izdavačke kuće Constellation Records, drugačijim su pristupom postali rodonačelnici glazbe koju su kritičari nazvali post rock. U tom žanru kasnije će se proslaviti i bendovi poput Mogwai, Sigur Rós, Mono i Explosions in the Sky.

Ukoliko je debitantski i istoimeni album "Tortoise" bio tek genijalni nagovještaj, drugi album "Millions Now Living Will Never Die" bio je trijumf njihove eksperimentalne estetike, a svoje horizonte dodatno su širili na narednim albumima "TNT" i "Standards".

Još krajem 2013. godine počele su se pojavljivati glasine o novom albumu na kome Tortoise rade, a kojeg napokon možemo doživjeti uživo u zagrebačkom klubu Močvara, u četvrtak 18. veljače.

SAM PREKOP Jedan od veterana čikaške indie scene idealna je predigra za Tortoise

Uz Tortoise u Močvari kao gost nastupa i Sam Prekop, još jedan od veterana plodne čikaške scene iz devedesetih godina. Prekop je najpoznatiji kao gitarist i pjevač indie benda The Sea and Cake, u kojima svira i John McEntire, bubnjar i osnivač Tortoise. The Sea and Cake su tijekom posljednjih 20 godina na etiketi Thirll Jockey objavili čak 10 albuma koji na najbolji način spajaju pop, post rock, krautrock, blue-eyed soul, jazz i druge utjecaje, a neki od njih, primjerice "Oui" ili "One Bedroom" opća su mjesta za sve fanove Saint Etienne, Lambchop ili pak Belle & Sebastian.

Prekop u Močvari nastupa promovira svoj novi samostalni, četvrti po redu album "The Republic", koji donosi repetativnu ambijentalnu instrumentalnu pop glazbu s zvukovima analognih sintisajzera i utjecajima ranog Kraftwerka i krautrocka. Idealna predigra za koncertni povratak njegovih sugrađana Tortoise u Močvaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:49