LEGENDARNI GLAZBENIK

Wingsi ‘izletjeli’ iz ormara, Macca 27. lipnja stiže u Beč

Ako je tijekom 60-ih pa sve do danas majka svih rock’n’roll pitanja ostala dilema “Beatlesi ili Stonesi”, po raspadu Beatlesa, do Lennonove smrti pa i kasnije, ostala je dilema “Lennon ili McCartney”.

Kako god odlučili riješiti potonju dilemu, samo budala ne bi uvidjela da je Paul McCartney nanizao velikih djela u raznim glazbenim žanrovima, od naizgled skromnog prvog albuma “McCartney”, objavljenog u osvit raspada Beatlesa, pa sve do “Memory Almost Full” iz 2007. godine kojim je “proslavio” vlastiti životni put.

Ipak, McCartneyjeva najpopularnija dionica nakon Beatlesa bila je ona s grupom Wings iz koje treba izdvojiti sjajan i sa šest milijuna prodanih primjeraka tržišno izuzetno uspješan “Band On The Run” iz 1973. godine.

Singl za Jamesa Bonda

Tri godine kasnije objavljen je trostruki live album “Wings Over America” koji je ovih dana doživio remasterirano reizdanje. Baš je to reizdanje izravan povod za novu turneju Sir Paula McCartneyja koji će se hrvatskoj publici najbliže ukazati 27. lipnja u Beču na stadionu Ernst Happel. U kolektivnoj memoriji pjesma Wingsa koja i danas najsnažnije rezonira nabrijani je singl “Live And Let Die” iz 1973. za istoimeni film iz serijala o Jamesu Bondu.

Kako Beatlesi posljednjih nekoliko godina svog postojanja nisu bili na turnejama, a ranije su svirali na posve neadekvatnoj, praktički klupskoj opremi, turneja Wingsa kojom su 1976. zakačili i Zagreb bila je prva prava prilika američkoj i dijelu europske publike da uživo čuju kako spada ne samo repertoar Wingsa i Paula McCartneyja, nego i nekoliko besmrtnih pjesama Beatlesa.

Dobro je ostario

“Wings Over America” danas se doima i nevjerojatno stilski razbacanim, ali i svirački vrlo fokusiranim trostrukim albumom koji je usput jako dobro ostario. Negdje na sličnome tragu retrospektive nevjerojatno impresivne karijere trebao bi biti i predstojeći koncert u Beču Sir Paula McCartneyja koji je 18. lipnja navršio 71 godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:31