OTVORENJE OI U LONDONU

Sutra u ponoć će legenda Beatlesa otpjevati: Igre mogu početi...

Svi ključni detalji priredbe - primjerice tko će utrčati s olimpijskom bakljom na stadion, tko će upaliti olimpijski plamen, tko će u ime sportaša položiti olimpijsku zakletvu - tradicionalno su brižno čuvana tajna

Samo dan prije svečanosti otvaranja Olimpijskih igara, sam ceromonijal ostaje najstrože čuvana tajna. U društvu boksačke legende iznimno narušena zdravlja Muhammada Alija, koji je prije 16 godina na američkom tlu u Atlanti, drhtavom rukom, već načet Parkisonovom bolesti, upalio olimpijski plamen, engleska sportska ikona David Beckham potvrdio je da će imati ulogu u priredbi, ali je odbio otkriti detalje.

Mnogi, a među njima i legendarni član Beatlesa Paul McCartney, koji će sa 70.000 ljudi na Olimpijskom stadionu u petak u ponoć nekom kultnom pjesmom označiti da Igre mogu početi, ne mogu shvatiti da David Beckahm nije pozvan u olimpijsku reprezentaciju Velike Britanije.

Shakespeareova ‘Oluja’

- Onaj tko je to odlučio potpuni je idiot - rekao je McCartney. - Beckham je ultrapopularan sportaš u cijelom svijetu, obožavan i u svojoj zemlji, pridonio je promociji olimpijskog Londona i trebao je dobiti čast da nastupi na Igrama.

Danny Boyle, engleski redatelj nagrađen Oscarom za “Milijunaša s ulice”, veliki je šef velike trosatne parade koja će u petak po hrvatskom vremenu početi u 22 sata, a na koju je domaćin potrošio 27 milijuna funti, odnosno 35 milijuna eura. Shakespeareova “Oluja” Boyleu je bila glavna potka za režiju velike priredbe otvaranja Igara što nosi naziv “Otok čuda”.

- Pokušat ćemo kroz ples, igru, dramaturgiju... dočarati svijetu sliku o sebi, gdje smo došli, kako smo živjeli i gdje i što želimo biti - rekao je Boyle oduševljen s desetak tisuća mladih volontera s kojima je mjesecima vježbao.

- Zaprepašten sam njihovom nesebičnom predanošću, oni su najčišće oličenje olimpijskog duha i predstavljaju najbolje od onoga što jesmo kao narod - naglasio je.

Svi ključni detalji priredbe - primjerice tko će utrčati s olimpijskom bakljom na stadion, tko će upaliti olimpijski plamen, tko će uime sportaša položiti olimpijsku zakletvu - tradicionalno su brižno čuvana tajna.

Josipović na otvorenju

Meštri od protokola imat će težak zadatak smjestiti u svečane lože svu svjetsku kremu, politički establišment, sve evropsko plemstvo, živuće sportske legende, holivudske zvijezde, vojsku uglednih sponzora te sav pripadajući svijet glamura koji stiže uz njih. Među 120 svjetskih državnika bit će i naš predsjednik Ivo Josipović, koji će sa svim ostalim kolegama nešto ranije prisustvovati primanju Njezina veličanstva, Elizabete II., u Buckinghamskoj palači. Donedavni ruski premijer, a sad opet predsjednik Vladimir Putin, u London će na otvorenje Igara poslati svog prijatelja i donedavnog ruskog predsjednika, a sada opet premijera Dmitrija Medvedeva. Putin će možda doći na Igre kasnije, pogledati džudo, u kojem je i sam nositelj crnoga pojasa. Neće, barem tako tvrdi protokol, na Olimpijskom stadionu u petak biti ni američkoga predsjednika Baracka Obame, ali s britanskom će se kraljicom imak družiti jedan, to jest jedna Obama, Barackova supruga Michelle.

Iz dobro poznatih razloga u London nisu dobrodošli sirijski predsjednik Bašar al-Asad, bjeloruski diktator Lukašenko i despot iz Zimbabvea Mugabe.

Prije nekoliko je dana internetski oglašena ulaznica za svečano otvaranje OI ponuđena za 1600 funti. Dva dana prije otvaranja cijena ulaznice na crnom tržištu dosegla je 10.000 funti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:44