GUSGUS NA HARTERI

Zašto na Islandu ima tako mnogo dobrih bendova? Možda zbog čudne klime

Islandski bend GusGus osnovan je 1995. godine u Reykjavíku kao kolektiv od 12 članova koji su se upoznali tijekom snimanja kratkog filma u kojem su svi sudjelovali. Odlučili su izdati i soundtrack koji bi pratio film, i tako je nastao njihov prvi album “GusGus”. Ime benda potječe iz jednog od ključnih filmova Rainera Wernera Fassbindera (“Svi drugi zovu se Ali”), u kojem glavna protagonistica kuha kuskus i pritom ga izgovara kao “gusgus” (“bio nam je jako seksi taj izgovor”). U svojim počecima uspješno su spajali elektronsku glazbu, dance 80-ih i skandinavski indie rock, pa tako 1997. za etiketu 4AD izdaju album “Polydistortion”, odlično prihvaćen od kritičara i publike, koji je naginjao i tada vrlo popularnom trip-hopu.

Promocija u avionu

Ipak, bend nije krenuo tim tragom, već se s vremenom sve više okreće techno houseu. U postavi koja danas broji petero članova u petak će nastupiti na riječkoj Harteri, a tim povodom na nekoliko pitanja odgovorio nam je Stephan Stephensen aka President Bongo.

Počeli smo s njihovim posljednjim albumom “Arabian Horse”: opisan kao povratak glazbenim korijenima, bend je odlučio promovirati ga na vrlo neobičan način, točnije - na visini od deset tisuća metara.

- Mjesec dana prije službenog izlaska albuma, u travnju 2011., odlučili smo predstaviti ga putnicima naše aviokompanije Icelandair. Prvi smo bend koji je album promovirao na ovakav način, a na tu ideju došao je naš prijatelj DJ Margeir. On radi kao selektor zabavnog programa Icelandaira i svaka tri mjeseca bira novi popis pjesama za putnike koji se na taj način mogu upoznati s islandskom muzikom, jezikom i kulturom - objašnjava Stephensen, jedan od osnivača benda čiji su se članovi dosta mijenjali tijekom godina.

Iako je razvojem tehnologije elektronska glazba vrlo napredovala, nemaju, smatra, potrebe prilagođavati se trendovima i inovacijama na elektronskoj sceni, štoviše, i dalje koriste analognu opremu “još uvijek upotrebljavamo ista srca i misli i vjerujemo da stvaramo originalnu muziku”, a kada ne sviraju s bendom, remiksiraju ostale izvođače ( Björk, Depeche Mode, Kraftwerk, Moloko...), bave se DJ-ingom i uključeni su u razne glazbene projekte. Neki od njih na Islandu imaju i zanimljive poslove i hobije.

- Ja često jedrim, nekoć sam bio filmski snimatelj, a jedan od nas prije je radio u banci kao kompjutorski znanstvenik - kaže Stephan, kojeg smo pitali i je li Island, unatoč financijskoj krizi i raspadu tamošnjeg bankarskog sustava, još uvijek jedna od zemalja s najvećom kvalitetom života te što je razlog da na Islandu ima tako mnogo dobrih bendova?

Smijem se

- Osobno, nisam osjetio raspad sustava, no opet, ja nisam sudjelovao ni u jednoj od “atraktivnih ponuda”, tako da je za mene život bio i još uvijek jest sjajan. Zašto? Zato što se smijem. Život je za mene najvažnija inspiracija, jer kada sam inspiriran životom, stvaram dobru muziku. No, nemam odgovor zašto na Islandu ima tako mnogo dobrih bendova. Možda je u pitanju klima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:29