SMIJEH U LIPNJU

40. DANI SATIRE FADILA HADŽIĆA Započele prijave za jubilarno festivalsko izdanje, a predstave će birati nova izbornica

 Goran Šebelić / EPH
U prošlogodišnjem izdanju jedan od najvećih domaćih i regionalnih festivala satire okupio je oko 300 hrvatskih i stranih umjetnika, a predstave je vidjelo više od 8 000 ljudi

Jedan od najvećih domaćih i regionalnih festivala specijaliziranog teatra 'Dani satire Fadila Hadžića' održat će se ove godine u organizaciji i realizaciji Satiričkog kazališta Kerempuh početkom lipnja.

Ovaj ugledni Festival izaći će u svojem 40. izdanju, potvrđujući tom dugovječnošću svoj značaj i uspjeh. U 39. izdanju izvedene su predstave koje su se, prema odabiru prošlogodišnjeg izbornika festivala Darka Lukića, mogle svrstati u sam vrh recentne kazališne produkcije u Hrvatskoj i regiji.

Iz neuobičajeno velike ponude od čak 56 prijavljene predstave, u službenoj konkurenciji Festivala prošle je godine, prema odabiru izbornika, uglednog teatrologa, književnika i redovnog profesora na Akademiji dramske umjetnosti, dr. sc. Darka Lukića, sudjelovalo 10 kazališta i izvelo 11 predstava iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Srbije i Crne gore.

O festivalskim nagradama odlučivao je tročlani ocjenjivački sud kojeg su činili dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković, dramska umjetnica Jelena Miholjević te novinarka i kazališna kritičarka Bojana Radović. Najboljom predstavom u cjelini proglašen je autorski projekt Bobe Jelčića 'Ko rukom odneseno' u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, nagradu za najbolju režiju dobio je András Urbán za režiju predstave 'Životinjska farma' Georgea Orwella u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, glavna nagrada za mušku ulogu 'Mladen Crnobrnja Gumbek' pripala je Marku Makovičiću za ulogu u autorskom projektu Bobe Jelčića “Ko rukom odneseno” u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba, a glavnu nagrada za žensku ulogu osvojila je Ivana Krizmanić za ulogu u autorskom projektu Bobe Jelčića “Ko rukom odneseno” u izvedbi Teatra &TD iz Zagreba.

Festival je okupio oko 300 hrvatskih i stranih umjetnika, a predstave je vidjelo više od 8 000 ljudi.

Odabir predstava ovogodišnjih Dana satire Fadila Hadžića donosit će nova izbornica, ugledna dramaturginja Željka Udovičić Pleština.

Krajnji rok za prijave predstava na '40. dane satire Fadila Hadžića' je 20. ožujka 2016. U obzir dolaze predstave premijerno izvedene u periodu od 1. ožujka 2015. do 20. ožujka 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:45