AFIRMACIJA MLADIH AUTORA

ČETVRTAK U TREŠNJI Jednom mjesečno mladi glumci i redatelji dobit će priliku da se predstave, a program počinje praizvedbom 'Kod Peregrinovih'

Luka Dragić i Jure Radnić u predstavi 'Kod Peregrinovih'

U četvrtak, 17. studenoga u 19.30 sati Gradsko kazalište Trešnja predstavit će novi program 'Četvrtak u Trešnji' koji će se održavati jednom mjesečno u večernjem terminu, a namijenjen je afirmaciji mladih autora. Ravnateljica Kazališta Trešnja Višnja Babić najavila je na press konferenciji uoči početka sezone ovaj program unutar kojega će priliku da se predstave publici, ali i mogućim poslodavcima, dobiti mladi glumci i redatelji, počevši od onih koji su još na Akademiji ili su je netom završili.

Prva predstava novog programa 'Četvrtak u Trešnji' jest praizvedba dramske predstave 'Kod Peregrinovih' Valentine Galijatović u režiji Paola Tišljarića, koja nastaje u suradnji kazališta Trešnja i Umjetničke organizacije THEARTE. Valentina Galijatović je 2013. godine za tekst Kod Peregrinovih dobila II. Nagradu za dramsko djelo Marin Držić, a u njemu analizira hijerarhiju i erotizam u suvremenoj obitelji.

Da su Peregrina i Peregrin stihovi, ne bi se rimovali. Peregrinove upoznajemo na dan kada Evi Peregrin poštom na kućnu adresu stižu autorski primjerci njene prve zbirke poezije 'Dok piramide propadaju'. Tek pristigla zbirka pjesama za bračni par koji živi dosadnu svakodnevicu olinjalog para, otvori bujicu pitanja na koje je teško dati odgovor. Peregrina je pjesme posvetila muškarcu, ali taj muškarac nije njen suprug. U duhovitom raspletu, priča dobiva sumorni epilog o banalnosti ljudske naravi.

Glumci Marija Šegvić i Silvio Mumelaš

U predstavi igraju Ivana Boban, Luka Dragić, Jure Radnić, Marija Šegvić i Silvio Mumelaš.

"Rad na praizvedbi teksta uvijek je intrigantan koji iz pisanog medija počinje lagano oživljavati na sceni, što je vrlo uzbudljivo. Valentina i ja smo kolege s Akademije, dobro se poznajemo i imamo sličan ukus, pa je ova predstava svojevrsna kruna našeg rada. Zahvalan sam Kazalištu Trešnja što je prepoznalo potrebu za pružanje produkcijske platforme mladim autorima", istaknuo je Tišljarić uoči premijere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:35