400. OBLJETNICA

KAZALIŠTE NA VELIKOM PLATNU Benedict Cumberbatch u ulozi Hamleta otvara Shakespeareov ciklus u Tuškancu

 Getty
Do rujna će se jednom mjesečno prikazivati snimke kazališnih uprizorenja Shakespearea, produciranih u Engleskoj u prošloj i ovoj godini

ZAGREB - Projekcijama recentnih kazališnih uprizorenja djela Williama Shakespearea zagrebačko Kino Tuškanac obilježit će ove godine 400. obljetnicu smrti najistaknutijeg engleskog pisca i dramatičara.

U okviru svjetskog obilježavanja te godišnjice, na velikom platnu "Tuškanca" do rujna će se jednom mjesečno prikazivati snimke kazališnih uprizorenja Shakespearea, produciranih u Engleskoj u prošloj i ovoj godini.

Program u nedjelju otvara "prava poslastica za sve ljubitelje kazališta", snimka "Hamleta", izvedenog u londonskom Barbican centru krajem prošle godine, s filmofilima dobro poznatim Benedictom Cumberbatchom u naslovnoj ulozi, najavljeno je iz Hrvatskog filmskog saveza.

Bit će tu još pet predstava, proslavljenih Shakespearovih drama i komedija kazališta - Branagh Theatre Company i Shakespeare's Globe.

Prikazat će se "Zimska priča" u izvedbi Branagh Theatre Company i režiji Roba Ashforda i Kennetha Branagha, a iz istog kazališta dolazi uprizorenje "Romea i Julije", kao vječnog nadahnuća kazalištaraca diljem svijeta.

Shakespeare's Globe producirao je tri predstave iz programa - "Mletački trgovac", u režiji Jonathana Munbyja, "Mjera za mjeru" Dominica Dromgoolea i "Richard II", u režiji Simona Godwina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:47