DIPLOMSKI ISPIT KOD PROFESORA DOLENČIĆA

NOVA GENERACIJA Oni će biti zvijezde hrvatskog glumišta

 Boris Kovačev / Cropix
Zbog odličnog odaziva publike studenti će ‘Tartuffe’ izvoditi i u ožujku i travnju, kaže redatelj

Iznimno talentirana generacija studenata zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, koji će zasigurno u dogledno vrijeme zavladati hrvatskom glumačkom scenom, dobila je priliku na petoj godini studija diplomski ispit, Moliereovu predstavu “Tartuffe” u režiji Krešimira Dolenčića, izvesti na daskama kazališta Vidra. Na taj način izniman je Moliereov tekst publika imala priliku vidjeti u čak četiri izvedbe, a sve su bile izvrsno posjećene.

Popularnu priču o varalici koji se uvuče u imućnu obitelj studenti će tako posljednji put ovog mjeseca izvesti i večeras u 20 sati, a Dolenčićevu suvremenu verziju Moliereovog teksta, napominje redatelj, zbog odličnog odaziva publike, studenti bi mogli izvoditi i u ožujku i travnju. Također, nisu isključena ni gostovanja.

Iskustvo i na filmu

U predstavi, odnosno Dolenčićevoj klasi, studenti su Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Anja Đurinović, Dado Ćosić, Hrvojka Begović, Ivan Ožegović, Lukrecija Tudor i Mateja Majerle, te Tihana Lazović i Silvio Mumelaš kao gosti na klasi. A budući da se radi o vrlo talentiranoj generaciji mladih glumaca, poznatom je redatelju iznimno drago što ih publika ima priliku upoznati i prije no što su zapravo kročili na scenu.

Boris Kovačev / Cropix

Anđela Ramljak, Adrian Pezdirc, Silvio Mumelaš, Anja Đurinović, Tihana Lazović i Hrvojka Begović

- Ovo je jedna posebna generacija glumaca, a to smatraju i kolege profesori. Već su i ranije sudjelovali u predstavama na kazališnim daskama HNK, ZKM-a, Male scene i Žar ptice, što sigurno svjedoči o njihovoj kvaliteti. Također, snimili su i film i glumili u serijama. Radi se o jednoj izuzetnoj generaciji - naglasio je Krešimir Dolenčić.

Mateja Majerle

Krešimir Dolenčić i Dado Ćosić

Redatelj je, također, napomenuo kako veliku zahvalnost duguju kazalištima Kerempuh i Vidra, te dekanu Akademije Borni Baletiću i ravnatelju Kerempuha Dušku Ljuštini, što su omogućili da ispitnu predstavu vidi veliki broj ljudi. A dodatnu čar suvremenoj verziji sigurno je dala i činjenica da Dolenčić uživa raditi Molierea.

Ispitna predstva

- Moj “Građanin plemić” u HNK igra već petu sezonu, a Tartuffe je zaigrao i u Gavelli i ZKM-u. Tartuffe je odličan tekst koji omogućava različita čitanja i uvijek je aktualan, te pruža mogućnost smještanja u bilo koje vrijeme, pa i ovo današnje- zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:00