PREMIJERA 9. LISTOPADA

Senka Bulić u kultnom ‘Tramvaju zvanom žudnja‘ utjelovljuje i glasnu i tužnu Blanche

predstava 'Tramvaj zvan žudnja'
 Kazalište Marina Držića
U holivudskim produkcijama glavne likove Blanche i Stanleyja svojedobno su igrali Vivien Leigh i Marlon Brando

U Kazalištu Marina Držića 9. listopada je premijera “Tramvaja zvanog žudnja” prema poznatom tekstu Tennesseeja Williamsa u režiji direktora dubrovačkog kazališta Paola Tišljarića.

“Tramvaj zvan žudnja” ponajprije je poznat po filmu snimljenom 1951. koji je bio adaptacija istoimenog kazališnog komada Tennesseeja Williamsa za koji je 1947. osvojio Pulitzerovu nagradu. To je priča o južnjačkoj ženi, Blanche Dubois, koja doživljava niz osobnih gubitaka, ostavlja visoko društvo i pronalazi utočište sa sestrom Stellom i njenim mužem Stanleyjem Kowalskim u trošnom stanu u New Orleansu.

image
predstava 'Tramvaj zvan žudnja'
Kazalište Marina Držića

U holivudskim produkcijama glavne likove Blanche i Stanleyja igrali su Vivien Leigh i Marlon Brando, 90-ih ih preuzimaju Jessica Lange i Alec Baldwin, a dvijetisućitih Gillian Anderson i Ben Foster. U hrvatskom je kazalištu naslov također sveprisutan: 1997. je u zagrebačkom HNK Blanche bila Alma Prica u režiji Amerikanca Stevena Kenta, pulska je Blanche bila Helena Minić, a varaždinska Hana Hegedušić.

Direktor kazališta Paolo Tišljarić, vrlo lukavo, doveo je u goste Senku Bulić, glumicu koju se točno može vidjeti u utjelovljenju i glasne i tužne Blanche. Stanley Kowalski je splitska zvijezda Marjan Nejašmić Banić, Stela je nova nada Ivana Gulin, Harold Mitchell je Zdeslav Čotić, a u ostalim su ulogama Bojan Beribaka, Srđana Šimunović, Hrvoje Sebastijan, Ines Tričković i Branimir Vidić.

image
predstava 'Tramvaj zvan žudnja'
Kazalište Marina Držića
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:49