HNK SPLIT

TONČI BILIĆ Radničko vijeće nezadovoljno intedantom: radi izvan kazališta, a poslove daje rođacima

 Vojko Bašić / Cropix
Na dugačkom popisu grijeha nalazi se i kupnja flaute za 121 tisuću kuna

Radničko vijeće HNK Split proziva intendanta Tonča Bilića za nezakonito i neodgovorno vođenje toga teatra, optužuje ga za nepotizam i rastrošnost. Ovih je dana uputilo nadležnim službama opširne zaključke sa svoje redovite sjednice, održane, kako navode, “u nekoliko navrata od 21. siječnja do 13. veljače 2014.” To svojevrsno izvješće potpisuje Vjeko Santrić, predsjednik Vijeća.

Faraonske odredbe

Intendanta Bilića najprije prozivaju za “faraonske odredbe” u njegovu ugovoru. Primjerice, kad mu istekne mandat, HNK mu je dužan smjesta dati ugovor na neodređeno vrijeme za mjesto šefa dirigenta ili dirigenta opere ili mu smjesta isplatiti 300 tisuća kuna! Tvrde da intendant ne poštuje ugovor o radu jer prečesto izbiva. Prigovaraju mu dakle i “ugovorne obaveze izvan HNK”, što si, kako navode, nisu sebi dopuštali ni Milan Štrljić, ni Mani Gotovac, njegovi prethodnici. Kažu dakle da je odradio “dvadesetak koncertnih obaveza koje nemaju nikakve veze s HNK, za koje ima na raspolaganju službeni automobil 24 sata”.

Predbacuju mu loše isplaniran proračun za 2014. Po njima, Bilić se nada od Grada Splita primiti 42,5 milijuna kuna, premda su u 2013. dobili 35,5 milijuna, a grad im sad planira dati najviše 39,3 milijuna. U okviru lanjskog proračuna zamjeraju mu što su vanjski honorari, dakle ne za ondje zaposlene, porasli za cijeli milijun kuna: sa 6,4 na 7,4 milijuna kuna. Naglašavaju i da nije točno kako je kazalište povećalo vlastite prihode, nego tvrde da su oni isti, premda je, navode, 100 tisuća kuna više uloženo u propagandu. Sumnjaju i u njegov plan da za predstojeće Marulićeve dane utroši 900 tisuća kuna kad su za njih predviđene dotacije od 600 tisuća kuna.

Nadalje, prozivaju intendanta Bilića poradi “neobjašnjivo visokih troškova” baletne predstave “Bolero”, predviđene za 2014., te činjenicu da će sve planirane četiri operne premijere stajati više od 100 tisuća eura. Predbacuju mu čak, među ostalim, i kupnju flaute za 121 tisuću kuna.

Posao za kumu

Bune se, nadalje, što je primljena na posao inspicijentica sa srednjom stručnom spremom, već druga, premda je to radno mjesto predviđeno za visoku spremu. Smeta ih što je primljen i još jedan, drugi, dramaturg u radni odnos. Kad je Balet posrijedi, pitaju se zašto su svi baleti djela samog ravnatelja Dinka Bogdanića, njih četiri plus baletni gala koncert.

Intendantu prigovaraju i što je, kao ravnatelj Splitskog ljeta, sklopio ugovore s vlastitom suprugom, glazbenicom, i kumom, redateljem Katunarićem...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:14