CENZURA

Autorica ‘Čokolade‘ odbila ugovor za knjigu jer su je tražili da izbaci riječ ‘fuck‘

Joanne Harris 

 JOHN STILLWELL/POOL/AFP
‘Razmislila sam i odluka je na meni. Tako funkcionira izdavaštvo, a ja sam zadovoljna svojom odlukom‘

Britanska spisateljica Joanne Harris otkrila je da je odbila novu suradnju s američkim izdavačem koji je od nje tražio da iz knjige izbaci upotrebu riječi 'fuck', piše The New York Times.

Autorica brojnih uspješnica, uključujući bestseler "Čokolada", čija je ekranizacija svojedobno i nominirana za nagradu Oscar, navela je i razloge iza svoje odluke da odbije ugovor za posebno izdanje svoje nove knjige "The Narrow Door".

"Danas sam odbila ugovor u Sjedinjenim Američkim Državama jer su htjeli iz moje knjige izbaciti riječ 'fuck'. Odbila sam to učiniti zbog dva razloga. Prvi je taj da ne koristim riječi slučajno. One su važne. A drugo, ne vjerujem da moja upotreba riječi 'fuck' ikome šteti", navela je Harris na svom Twitter profilu te je dodala:

"Razmislila sam i odluka je na meni. Tako funkcionira izdavaštvo, a ja sam zadovoljna svojom odlukom. U ovom kontekstu radilo se o karakterizaciji i da se riječ izbaci, ista bi zvučala slabo."

"Da mi je urednik ukazao na neku nepoznatu pogrešku u tekstu ili nešto što bi moglo biti štetno, poslušala bih ga, možda bih čak unijela i izmjene. To što branim riječi koje sam željela upotrijebiti, ne znači da bih odbila promijeniti one koje nisu bile moja prava namjera", poručila je Harris koju sporna zamolba, kaže, nije uvrijedila:

"Razumijem ih, ali to nisam ja. Ja sam donijela svoju odluku. Oni su donijeli svoju. Ne osjećam se nimalo 'otkazano'."

Pokušaj cenzure knjige Joanne Harris nažalost ne iznenađuje. Razni kreativni sadržaji naišli su na srodne izazove.

Na području književnosti odjeknuo je slučaj zabrane Pulitzerom nagrađene knjige "Maus" Arta Spiegelmana, nakon čega je ta knjiga o Holokaustu dospjela na listu bestselera, piše The Guardian.

Harris je svoju odluku odlučila javno obznaniti uslijed rasprave na društvenim mrežama o tzv. 'sensitivity čitateljima', ljudima čiji je posao pronaći potencijalno uvredljiv sadržaj, pristranost te stereotipe u tekstu.

Diskusiju o navedenoj temi potaknuo je John Boyne, autor "Dječaka u prugastoj pidžami", tragične priče o Holokaustu koja je zaživjela i na filmu, prenosi The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:17