ISTRA VOLI 'BRDO'

IVICA PRTENJAČA DOBITNIK 'BOOKTIGE' Najčitaniji živući domaći autor u istarskim narodnim knjižnicama

 Darko Tomaš/CROPIX
Osim Prtenjačina romana, veliku pozornost istarskih ljubitelja pisane riječi privukli su 'Veličanstveni Poskokovi' Ante Tomića, 'Dora i Minotaur' Slavenke Drakulić i 'Valcer protiv Eintrachta' Hrvoja Šalkovića

POREČ - Nagrada "BOOKtiga", koja se od 2010. godine dodjeljuje najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama, ove je godine pripala Ivici Prtenjači za roman "Brdo", priopćeno je u utorak iz gradske knjižnice Poreč, organizatora međunarodnog festivala pročitanih knjiga "BOOKtiga".

"Prtenjača je pjesnik, prozaik, kolumnist, radijski novinar, urednik i dramatičar koji je svojim toplim, jednostavnim, ali snažnim romanom osvojio srca brojnih čitatelja. Pojedine pjesme, ciklusi i knjige prevedeni su mu na više od dvadeset jezika, a sudjelovao je i na brojnim europskim poetskim festivalima i susretima kao pozvani hrvatski predstavnik", navodi se u priopćenju porečke gradske knjižnice.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Igor Mandić za knjigu "U zadnji čas", Hrvoje Hitrec za "Eko-eko", Mirjana Krizmanić za "Tkanje života", Ante Tomić za "Čudo u Poskokovoj Dragi", Slavenka Drakulić za knjigu "Optužena" te Drago Pilsel za "Argentinski roman".

Osim Prtenjačina romana, navode organizatori "BOOKtige", veliku pozornost istarskih ljubitelja pisane riječi privukle su i knjige "Veličanstveni Poskokovi" Ante Tomića, "Dora i Minotaur" Slavenke Drakulić te "Valcer protiv Eintrachta" Hrvoja Šalkovića.

"Brdo" na svojih stotinjak stranica iznimno kondenzirane fabule, jednostavne i pitke, meke i prozračne, a opet ozbiljne i snažne, donosi priču o antijunaku našega doba, 40-godišnjaku koji zgrožen licemjerjem i lažnim vrijednostima koje je doživio, osjeća zamor i otuđenost, tipičnu za urbanog pojedinca. Roman, za koji je Prtenjača 2014. dobio nagradu VBZ-a i TISAKmedije, govori o jednom od najvažnijih problema našeg doba - gubitku identiteta.

"Više od 27 tisuća korisnika istarskih gradskih knjižnica Pule, Rovinja, Novigrada, Umaga, Buja, Labina, Pazina i Buzeta, imali su priliku upisati svoje poruke autoru u nagrađeni roman", navode iz porečke gradske knjižnice i dodaju kako oni koji to još uvijek žele, mogu to učiniti u porečkoj knjižnici sve do svečanog uručenja Nagrade koja će se održati u Noći knjige, u petak 22. travnja. Tada će ovogodišnjem laureatu biti uručeno priznanje odnosno primjerak njegova romana koji je mjesec dana "putovao" po knjižnicama Istre i u koji su čitatelji upisivali svoje dojmove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:15