PRESTIŽNA NAGRADA

MAN BOOKER Tom McCarthy i Anne Tyler među finalistima nagrade teške pola milijuna kuna

 Flickr/TheManBookerPrizes
Žiri smatra da je i svih trinaest knjiga, koliko ih je bilo u konkurenciji, od 156 uzetih u obzir, izvrsno

Poznato je šestero finalista ovogodišnje književne nagrade Man Booker. To su Marlon James, Tom McCarthy, Chigozie Obioma, Sunjeev Sahota, Anne Tyler i Hanya Yanagihara. Na listi je dvoje američkih autora, Anne Tyler, dobitnica Pulitzera, za knjigu “A Spool of Blue Thread” o četiri generacije obitelji Whitshank, te Hanya Yanagihara “A Little Life” - vrlo hvaljena priča četiri sveučilišna prijatelja koja žive u New Yorku, a jednog od njih proganjaju demoni zbog zlostavljanja iz mladosti.

Žiri je također izabrao autora iz Jamajke Marlona Jamesa, s knjigom “A Brief History of Seven Killings”, o nasilju među bandama u Jamajci, i pokušaju ubojstva Boba Marleyja, te mladog nigerijskog pisca, 28-godišnjeg Chigozie Obioma u čijem djelu “The Fishermen” četvorica braće bježe iz škole, odlaze na ribarenje, na putu nalaze proročicu koja im tumači kako će najstarijeg ubiti jedan od njegove ostale braće. Radnja se zbiva ranih devedesetih.

Dva su britanska autora u finalu, Sunjeev Sahota, knjiga “The Year of the Runaways”, o radnicima imigrantima iz Indije koji žive u Sheffieldu. Drugi je Tom McCarthy. Zanimanje glavnog protagonista njegove knjige je “korporacijski antropolog”. Knjiga je, smatra žiri, “elegantan, očajan i zanimljiv uvid u ono što će vrlo vjerojatno biti svijet budućnosti”.

Žiri smatra i da je i svih trinaest knjiga, koliko ih je bilo u konkurenciji, od 156 uzetih u obzir, izvrsno. Dobitnik će biti proglašen 13. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:32