'UBOJICE S RAZGLEDNICE'

Marklund i Patterson: Pišu o nasilju, seksu i zločinima, a njihove knjige kupilo je više od 200 milijuna ljudi

Junaci romana - detektiv i novinarka - pokušavaju riješiti seriju ubojstava mladih parova u europskim gradovima

Američki detektiv Jacob Kanon krstari europskim gradovima pokušavajući svaki muzej, katedralu i kafić promatrati očima ubojica svoje kćeri, koja je ubijena sa zaručnikom na odmoru u Rimu. Od njihova su ubojstva u središtima Madrida, Salzburga, Amsterdama, Berlina, Atene i Pariza nađeni brojni mrtvi mladi parovi. Ubojstva povezuje svega nekoliko detalja, uključujući i razglednicu koja u lokalne novine stiže netom prije svakog napada. Jedna takva upravo je pristigla u redakciji švedskih novina, a zaprimila ju je novinarka Dessie Larsson. Detektiv i novinarka odluče udružiti snage. Početni je to scenarij trilera “Ubojice s razglednice”, književnog čeda dva bestseler autora, švedske književnice Lize Marklund te američkog pisca Jamesa Pattersona, a koji izlazi kao jubilarni, stoti naslov u biblioteci Naj Algoritam.

Obaranje rekorda

Riječ je o romanu koji je samo mjesec dana nakon objave u Švedskoj, u siječnju prošle godine, uvjerljivo zasjeo na prvo mjesto tamošnjih bestseler lista. U SAD-u je objavljen osam mjeseci kasnije, 16. kolovoza, a do vrha liste New York Timesa nisu mu bila potrebna niti dva tjedna. Marklund je tako, nakon Stiega Larssona, postala druga švedska autorica kojoj je to pošlo za rukom, dok je James Patterson samo dodao još jednu crticu na svoju listu. On je, naime, tada već bio poznat kao pisac koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda po broju knjiga koje su ušle na listu New York Timesa, te po broju prvih mjesta na njoj. Sredinom 2009. godine taj je rezultat glasio: 31 naslov na prvom mjestu, 45 naslova koji su ušli na slavnu listu.U slavnu knjigu rekorda, s više od 200 milijuna prodanih primjeraka, Patterson je ušao i kao najuspješniji autor proze za odrasle ili, kako piše novinar New York Timesa, pisac koji u SAD-u prodaje više knjiga od Stephena Kinga, Johna Grishama i Dana Browna zajedno.

Književnička zlatna žila

Redovito piše sa suradnicima, a tijekom godina okušao se u različitim popularnim žanrovima - ljubićima, fantasyju, knjigama za djecu i SF-u, ali glavni proizvodi su mu trileri čije su glavne odlike pregršt opisa seksa i nasilja. Nerijetko je na meti kritike i kolega, primjerice, Stephena Kinga koji ga optužuju da podilazi najnižim strastima. Upitan za te primjedbe u intervju za Time, Patterson je hladnokrvno izjavio: “Nisam stilist, nego pripovjedač. Tisuće ne vole to što radim, srećom milijuni vole. Uostalom, zar bi netko trebao osjećati grižnju savjest jer čita neku knjigu.”

Majstor marketinga, kojemu je posvećena i studija s Harvarda kao piscu koji je svoje ime pretvorio u jednu od najuspješnijih franšiza suvremenog izdavaštva, logično je prepoznao i aktualni potencijal skandinavske književničke zlatne žile te je ponudio suradnju švedskoj književnici koju je proslavio serijal krimića u kojima zločine riješava novinarka tabloida Annika Bengtzon, a koji su prevedeni na brojne jezike diljem svijeta.

Marklund s devet milijuna prodanih primjeraka i brojnim nagradama slovi i za najuspješniju skanadinavsku autoricu krimića. Objašnjavajući zašto joj je ponudio suradnju, Patterson je naglasio: “U njezinim romanima svidjeli su mi se atmosfera, likovi i to što ne zanemaruje priču. Moja preporuka je: uzmite jednu njezinu knjigu, dočekajte zoru čitajući je, pričekajte da se otvore knjižare i kupite još jednu.”

Pola sekunde za odluku

Marklund je priznala da joj je trebalo pola sekunde da prihvati ponudu “najvećeg svjetskog autora krimića”. Proces je trajao nekoliko mjeseci a jezična barijera im, tvrde, nije predstavljala problem.

Oduševljenje finalnim proizvodom nisu pokušavali prikriti. “Ubojice s razglednica” Marklund opisuje kao jako uzbudljivo štivo koje se ne može prestati čitati, a Patterson kao kombinaciju sofisticiranosti švedskog i emocionalnosti američkog trilera. Sudeći po broju prodanih primjeraka, dovoljno da zaintrigira milijune čitatelja. ( A. P.)

Bestseler po cijeni od samo 19,90 kuna

Roman ‘Ubojice s razglednice’ izlazi kao jubilarni stoti naslov biblioteke Naj Algoritam. Uz Jutarnji će se moći kupiti za samo 19,90 kuna. Riječ je o prvom zajedničkom romanu američkog autora, koji je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda, te književnice koja dolazi iz Švedske, zemlje koja je, nakon svjetskog uspjeha Stiega Larssona, pobudila golemo zanimanje izdavača

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:05