PIŠE NENAD POLIMAC

TREĆA SEZONA DANSKE SERIJE NA HTV-u Borgen je za nas ipak samo čisti eskapizam

Ovo je vrhunska televizija, koja u kontekstu komercijalne serije uspijeva pokrenuti itekako provokativne teme

Neobičnu je sudbinu u nas imala danska serija “Borgen”. Najprije su je krajem veljače bez posebne najave počeli emitirati na HRT-u 3, no očito je odmah privukla pažnju jer je ubrzo uslijedila repriza na HRT-u 2, koja je imala puno veći odjek. Dosad smo vidjeli prve dvije sezone, a treća i posljednja dobila je najveću počast, kreće danas na HRT-u 1, i to na prvom programu u 21 i 40 uvečer. Hoće li opravdati ukazano povjerenje? Vidjet ćemo.

Sličnosti su nestale

U proljeće smo se, naime, mogli tješiti time kako danska i hrvatska politika imaju puno sličnosti, jer i u jednoj i u drugoj zemlji male stranke mogu ostvariti neusporedivo veći utjecaj nego što zaslužuju po podršci biračkog tijela, međutim, nakon nedjeljnog referenduma, koji je bacio mračnu sjenu ne samo na glasače, oporbu nego i na vladajuću koaliciju, preostaje nam jedino da zaključimo da je zapadna Europa jako daleko od nas. Ipak, ako prihvatimo “Borgen” kao čisti eskapizam i ne uspoređujemo ga s našom stvarnošću, dobar provod je zajamčen, a i nećemo se toliko nervirati.

U posljednjoj epizodi druge sezone premijerka Birgitte Nyborg (odlična Sudse Babett Knudsen) raspisala je izbore i nikad nismo doznali ishod. Uštedjeli su nam razočaranje jer se na početku treće sezone ispostavlja da nije osvojila dovoljan broj mandata, pa je poput mnogih bivših državnih čelnika postala savjetnik velikim korporacijama. Drži predavanje, putuje svijetom, šminkerski se oblači i ima puno mlađeg ljubavnika, britanskog arhitekta Jeremyja ( Alastair Mackenzie). S bivšim suprugom Philipom Christensenom ( Mikael Birkkjar) odnosi su potpuno zahladili, a jedino ih djeca prisiljavaju da se tu i tamo vide.

Skretanje udesno

Birgitte se ne žali na nov način života, no iz njezine stranke Umjerenjaka stiže poziv u pomoć. Iako ju je ona prepustila mladim snagama, nije ni slutila da će to biti Jacob Cruse ( Jens Jacob Tychsen), tip kojeg je svojedobno smijenila s mjesta potpredsjednika i poslala u Bruxelles kako bi ga neutralizirala. On je sad skrenuo stranku udesno, povezao se s novim premijerom Larsom Hesselboeom ( Sřren Spanning), vođom najutjecajnije liberalne stranke, i upravo su progurali zakon kojim će se imigrante moći nesmetano šikanirati čak i ako počine najbenigniji prekršaj. Birgittin pokušaj da napravi puč u stranci ne uspije pa se ona odluči na radikalan potez, osnovat će stranku Novi demokrati i započeti sve iznova. Njezin dugogodišnji prijatelj Bent Sejrř ( Lars Knutzon) je razočaran, smatra da je ona time izdala Umjerenjake, no naposljetku će se i on naći u njezinu taboru, koji se isprva doima prilično jadno. Za glasnogovornicu su uzeli novinarku Katrine Fřnsmark (Birgitte Hjort Sřrensen), koja nije bogzna kako zadovoljna svojim poslom na televiziji i draže joj je okušavanje u nečem novom nego rutina i kompromisi.

Brojne novine

U trećoj sezoni morate se pomiriti s nekim novinama. Dva definitivno najvažnija lika postaju Birgitte i Katrine, koje pokušavaju etablirati novu stranku unatoč naizgled nepremostivim preprekama. Philip Christensen sveden je na epizodu, a ni Kasper Juul ( Pilou Asbţk), bivši glasnogovornik Umjerenjaka, više nema tako istaknutu ulogu kao u prve dvije sezone: iako imaju dijete, on više ne živi s Katrine, postao je zvijezda političke emisije koju vodi s Katrininim bivšim urednikom Torbenom Friisom (Sřren Malling), a povremeno iskoči na važnoj dramskoj prekretnici, na primjer u epizodi u kojoj se postavlja dvojba je li umjesno koristiti “prljavi veš” protiv političara koji je osvjedočena hulja. Zato Torben postaje treći glavni lik, jer prolazi kroz pravu noćnu moru: dobio je novog šefa produkcije, mladog Alexandera Hjorta ( Christian Tafdrup), koji smatra da političke emisije treba realizirati poput zabavnih kvizova, kako bi ih gledali i oni koji zaziru od “teških” tema. Torben ima i problema u privatnom životu, započeo je ljubavnu vezu s kolegicom s posla Pijom Munk ( Lisbeth Wulff): to je doznala njegova supruga i prijeti mu razvodom, pa neko vrijeme svoju kancelariju pretvara u spavaću sobu.

Kraj serije?

Nakon dvije-tri epizode skloni ste ustvrditi kako to nije onaj “Borgen” koji vam je bio tako drag, osobito kad zaredaju udarci novoj Birgittinoj stranci. Ipak, kada se naviknete na nova pravila igre, zaključit ćete da je to vrhunska televizija, koja u kontekstu komercijalne serije uspijeva pokrenuti itekako provokativne teme: uostalom, nakon epizode u kojoj se razglabalo o prostituciji, u kojoj je jedna od djelatnica te profesije proglasila sebe “seksualnom radnicom” i da uživa u tom poslu, da nije nikakva eksploatirana nesretnica, razbuktala se i rasprava u danskom parlamentu. Također, elaboriranje ključnog problema suvremene televizije, podrediti sve gledanosti ili sačuvati kvalitetu, relevantno je i u našim okvirima.

Adam Price, tvorac “Borgena”, ustvrdio je da je ovo i kraj serije. Kad odgledate posljednju epizodu, zaključit ćete da on priča besmislice. Takva serija trebala bi se nastaviti unedogled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:20