RANIJE U PUBERTETU

Imam devet godina i hitno trebam kremu protiv bora!

Bez rumenila i sjajila za usta teško da izlazi iz kuće, a radije će zakasniti u školu nego da joj kombinacija koju je zamislila savršeno ne stoji, priča mama desetogodišnjakinje

Posljednja generacija djevojčica ulazi u pubertet prije svoje desete godine, pokazuje istraživanje, a prenosi britanski Daily Telegraph . To ujedno znači da bi djeca mogla ranije započeti i sa seksualnim aktivnostima, što je osobito zabrinjavajuće zbog njhova neznanja o spolno prenosivim bolestima i začeću.

Znanstvenici su otkrili kako je prosječna dob kada se djevojčicama počinju razvijati grudi sada devet godina i deset mjeseci, što je gotovo godinu dana prije nego što je to bilo u prethodnog istraživanja 1991. godine. Još se mora otkriti što je iza tog fenomena, ali se vjeruje kako je povezan s nezdravim načinom života i izloženosti kemikalijama u hrani.

Želi na depilaciju

- Moja kći ima deset godina i nosi grudnjak kao i 80 posto njezinih prijateljica. Ne samo to, već stavljaju vatu u grudnjak kako bi im grudi izgledale veće. Prošle godine sam gotovo pala u nesvijest kad se jedan dan pogledala u ogledalo i rekla da joj hitno treba krema protiv bora - priča 47-godišnja Lana G., čija Ida pohađa četvrti razred osnovne škole. Drama je bila i kad su joj prijateljice prije godinu dana rekle da ima dlakave noge pa je silom htjela ići na depilaciju.

- Jedva sam je uvjerila kako je s njom sve u redu. Iako je lijepo građena i bavi se sportom, stalno se gleda i brine da se nije udebljala. Jako se voli šminkati. Bez rumenila i sjajila za usta teško da izlazi iz kuće, a radije će zakasniti u školu nego da joj kombinacija koju je zamislila savršeno ne stoji - priča majka djevojčice. Ida i njene prijateljice to smatraju normalnima. Najradije jedna kod druge piju koktele (bezalkoholne, naravno), uzor im je Lady Gaga, a na Idinoj Facebook stranici piše kako je u vezi s jednim dečkom.

- Ne znam otkuda joj ta želja za uređivanjem, šminkanjem i opterećenost izgledom. Ja se primjerice ne šminkam pa mene sigurno ne kopira. Prije dva tjedna bile smo na rođendanu jedne Idine prijateljice koja je imala - crveni ruž. Ostala sam bez teksta, a moja me kći uvjeravala kako je to “samo sjajilo” - kaže Lana čija kći uz to zna sve modne i kozmetičke marke, a dezodoran i parfem upotrebljava već nekoliko godina.

Sklonije su bolestima

Znanstvenike brine to što se mlade djevojke ne mogu nositi sa seksualnim razvojem dok su još u osnovnoj školi i da hormoni koji ih tada počinju “napadati” sa svih strana mogu čak povisiti rizik od raka dojke.

- Bili smo jako iznenađeni kad smo shvatili kako je do tolike promjene došle u periodu od 15 godina. Ako djevojke sazrijevaju ranije, nailaze na tinejdžerske probleme u jako ranoj dobi i više su sklonije bolestima kasnije - rekao je Anders Juul, čelnik Odjela za rast i reprodukciju na Svečilišnoj bolnici u Kopenhagenu, za Sunday Times.

- Trebali bismo biti zabrinuti zbog toga bez obzira na razloge koji do toga dovode. To je jasan znak da nešto utječe na našu djecu, bez obzira na to je li riječ o fast food hrani, kemikalijama iz okoliša ili nedostatku fizičke aktivnosti - rekao je on.

Okolina je važna

Doktorica Gordana Stipančić, pedijatrica iz Kliničke bolnice “Sestre milosrdnice”, kaže kako ove brojke zapravo nisu ništa novo. U prosjeku se kod djevojčica ulazi u pubertet sa 10 godina.

- Između 8 i 10 godina to nazivamo ranim pubertetom. To nije ništa dramatično niti neuobičajeno. No, sve je veći broj djece s patološki preruranjenim pubertetom, a to za djevojčice znači da u njega ulaze prije osme, a dječaci prije devete godine. Još se zapravo ne zna što dovodi do preranog sazrijevanja. Fiziološki pokretač puberteta također još nije poznat - rekla je pedijatrica Stipančić. Kaže kako postoje neke naznake da do toga mogu dovesti bolja uhranjenosti i kvaliteta života.

- Djeca koja su usvojena obično prerano uđu u pubertet. Takva djeca mogu imati određene promjene i u postizanju edukativnih ciljeva, interesi se mijenjaju, žive u drukčijem okruženju. Nije u potpunosti razjašnjeno je li to sam pubertet ili općenito promjena u načinu života - upućuje doktorica Stipančić. Uz to, nije ista priča u Švedskoj i u Češkoj, jer su u te dvije zemlje različiti pristupi slobodama i odgoju. Prema riječima doktorice Stipančić, ipak je u cijeloj priči ključno kako se postavi okolina u kojoj dijete odrasta.

Pedijatrica Đurđica Šešo-Šimić: Djevojčice u pubertetu dvije godine prije nego njihove bake

Pedijatrica Đurđica Šešo-Šimić kaže kako djevojčice danas u pubertet u prosjeku ulaze 18 mjeseci prije nego njihove majke ili dvije godine prije nego njihove bake.

Već sa 8 godina u djevojčica se danas razvijaju grudi, što je godinu dana ranije nego prije 20 godina.

Uzroci su razni - od stresnog okruženja, povećanog BMI-ja (body mass indexa), odnosno sve većeg stupnja i razvoja pretilosti, odnosno sve veće količine masnog tkiva, izloženosti bisfenolu-A (plastici koja se nekoć koristila za proizvodnju bočica za bebe), te dugotrajnoj izloženosti djeteta umjetnom svjetlu (TV, kompjutorske igrice). Treba zato istaknuti razvijanje programa za prevenciju pretilosti u djece, kao i seksualni odgoj mlađih generacija, ograničavanje gledanja TV-a i igranja igrica...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 06:45