PIJANSTVO U VELEGRADU

NOĆ U PRITVORSKOJ JEDINICI ZA TRIJEŽNJENJE 'Neki naručuju pjesme, neki odmah zahrču. Najviše problema stvaraju dame'

 Vjekoslav Skledar/CROPIX

Tisuće pijanih već su se trijeznili u ćelijama beogradskog trijeznilišta na Bulevaru despota Stefana - od bivših i sadašnjih političara do nadobudnih tinejdžera, piše Blic .

Osam ćelija u policijskoj stanici vikendom primi i po 100 pijanih vozača, onih kojima je razina alkohola u krvi preko 1,2 promila.

- Prvo im oduzimamo svaki predmet kojem sebi ili drugima mogu nanijeti ozljede: remen, vezice za cipele, ključeve... Nikome nije svejedno kada ostane sam u mraku, pa neki dobiju napad panike od zatvorenog prostora, zbog čega često zovemo Hitnu pomoć. Ponašaju se različito: jedni ulaze veseli, naručujući kafanske hitove, drugi odmah zahrču, treći su agresivni, vrijeđaju, psuju, treći plaču... Trudimo se da u svakoj ćeliji bude po jedna osoba, ali nekad ih je i više: u tim situacijama, ili nastaje neugodna tišina ili dođe do srdačnog zbližavanja – priča Mladen Ostojić, pomoćnik načelnika dežurne službe u Policijskoj upravi Beograd.

Dame, čiji broj u trijeznilištu raste s godinama, zahtjevnije su, tvrdoglavije i agresivnije od muških pritvorenika.

Dvanaest sati je minimum koji pritvorenik provede u ćeliji. U sobici ima tek drvenu klupu, čučavac, odvojen niskim zidićem od ostatka ćelije, prozor prekriven šipkama; kamera za audiovizualni nadzor i teška metalna vrata s malim otvorom, a na spomenutoj klupi - za spavanje izrazito neudobnoj - urezana su brojna imena.

- Imali smo i ozbiljnih ljudi koji se vraćaju s proslava i estradnih zvijezda i bivših i sadašnjih političara i uglednih poduzetnika. Najviše nas brinu najmlađi, tinejdžeri koji su tek počeli voziti. Za njih je boravak u pritvoru skoro avantura, često ne žele da im roditelji saznaju gdje se nalaze pa pozivaju prijatelje, to im valjda podiže reputaciju u očima društva. Ne shvaćaju da će im glupost koju su napravili ostati upisana u dosjeu koji će sutra možda provjeravati njihov poslodavac - objašnjava Ostojić za Blic .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:33