NOVA TEHNOLOGIJA

FOTO, SAJAM ELEKTRONIKE U LAS VEGASU Samsung i LG predstavili zakrivljene OLED televizore

LAS VEGAS, NV - JANUARY 08: Attendees look at a display of the Panasonic 4K OLED 56" television during the 2013 International CES at the Las Vegas Convention Center on January 8, 2013 in Las Vegas, Nevada. CES, the world's largest annual consumer technology trade show, runs from January 8-11 and is expected to feature 3,100 exhibitors showing off their latest products and services to about 150,000 attendees. Justin Sullivan/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP

LAS VEGAS - Južnokorejske tvrtke Samsung i LG predstavile su na sajmu elektronike CES u Las Vegasu zakrivljene supertanke OLED televizore, nadajući se da će zavladati potencijalno unosnim tržištem televizora s tom novom tehnologijom.

Nova tehnologija za televizijske ekrane OLED, koja se koristi organskim diodama za emitiranje svjetlosti, smatra se budućnošću potrošačke elektronike. Ta je tehnologija energetski učinkovitija od LCD-a i plazme, te omogućuje veće kontraste slike od tekućeg kristalnog displeja.

Ekrani budućnosti se koriste organskim kemijskim spojevima koji emitiraju svjetlost na podražaj električnom strujom. Tako su tanki da bi se jednog dana mogli proizvesti mobilni uređaji koji će se moći savijati poput papira.

I Samsung i LG predstavili su 55-inčne OLED televizore u Las Vegasu prije godinu dana, a ove su godine prikazali poboljšane modele, uključujući i zakrivljene ekrane koji omogućuju da udaljenost između korisnika i televizora bude jednaka iz bilo kojeg kuta.

LG je prošli tjedan počeo preuzimati prve narudžbe za nove televizore, a prve isporuke očekuju se u veljači. Samsung je najavio da će nove televizore, ravne i zakrivljene, na tržište staviti u prvoj polovini godine.

Zbog velikih troškova proizvodnje, očekuje se da će OLED televizori uzeti samo djelić globalnog tržišta u sljedeće dvije do tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:12