TEHNOLOŠKI TRENDOVI

SVJETSKI SAJAM ELEKTRONIKE: LG i Samsung predstavili zakrivljene 4K televizore s ekranima od 266 cm

Ovi televizori, s rezolucijom čak četiri puta oštrijom od full HD-a, napokon su sa 20-ak tisuća dolara pali čak i do 1000

Najveći globalni sajam potrošačke elektronike Consumer Electronics Show (CES ), koji se tradicionalno održava u svjetskoj prijestolnici grijeha i kocke Las Vegasu, otvoren je prekjučer danom za novinare (i jučer prvim službenim danom za posjetitelje), a ove godine okuplja 3200 izlagača koje bi trebalo obići oko 150 tisuća ljudi.

Ne pojaviti se na CES-u za velike svjetske kompanije bilo bi izvan pameti pa se na tom sajmu okupljaju svi koji su netko i koriste ga kao najblještaviji mogući izlog u budućnost. Tu se predstavljaju svi budući tehnološki trendovi i koncepti, ali i prezentiraju već gotovi proizvodi. Ovogodišnjim CES-om, koji traje do 10. siječnja, dominira nekoliko glavnih trendova: 4K rezolucija i veliki zakrivljeni ekrani, nosivi uređaji, 3D print te pametni automobili i domovi.

Već na početku sajma svoje adute u 4K areni predstavili su gotovo svi najveći svjetski proizvođači televizora. 4K televizori, koji se još nazivaju i Ultra HD televizori, imaju nevjerojatno visoku rezoluciju zaslona i kvalitetu slike općenito, ali su se borili s dva osnovna problema: visokom cijenom i nedostatkom sadržaja snimljenog u tom formatu. I dok su prije godinu dana cijene takvih uređaja bile minimalno 20 tisuća dolara, tvrtka Polaroid je za CES najavila 50-inčni 4K televizor za 999 dolara, a na tržištu se već može pronaći model slabo poznate kompanije Seiki za samo 700 dolara. Prodaja bi ove godine trebala skočiti na 485 tisuća komada, za razliku od samo 60 tisuća lani, a većina proizvođača spaja tu tehnologiju sa zakrivljenim ekranima.

LG je predstavio prvi svjetski zakrivljeni 4K OLED televizor s dijagonalom zaslona od 105 inča (oko 226 centimetara). Ima rezoluciju 5120 x 2160 piksela pa LG tvrdi da je zapravo riječ o 5K televizoru i poručuje da je iskustvo gledanja na njemu “nenadmašno”. Omjer slike je 21:9, a opremljen je višekanalnim 7.2 sustavom ozvučenja, nazvanim Ultra Surround. Koštat će 70 tisuća dolara.

Samsungov top-model za ovu godinu također je zakrivljen - 105-inčni LCD, s istom rezolucijom i omjerom slike kao kod LG-ja (5120 x 2160 piksela, odnosno 21:9). Posebno oduševljava dizajn Samsungova televizora, čiji je stražnji panel izrađen od jednog komada zakrivljenog drveta. I Samsung je prikazao još modela 4K zakrivljenih TV-a, od 55, 65 i 78 inča.

Sony je prikazao televizore dizajnirane poput klina, koji imaju šire postolje i sužavaju se prema vrhu, čime su dobili prostor za kvalitetne zvučnike (velika boljka tankih uređaja). Naravno, i “klinasti” Sonyji doći će u 4K rezoluciji, s dijagonalama od 55, 65 i 79 inča.

I Panasonic je izbacio 4K televizore, temeljene na LED tehnologiji (u dimenzijama 58, 65 i 85 inča), ali više pozornosti izazvalo je najavljeno partnerstvo s Mozillom, neprofitnom udrugom koja stoji iza popularnog Firefoxa. U svojim budućim Smart TV-ima Panasonic će imati operativni sustav Firefox OS.

Sharp je, pak, prikazao svojevrsnu prečicu prema 4K tehnologiji. Naime, njihova serija Quattron+ ima rezoluciju od 1920 x 2160 piksela, umjesto 1920 x 1080 kod standardnih Full HD televizora, što su dobili tako što su svaki piksel vertikalno podijelili napola i na toj osi dobili isti broj piksela kao kod 4K standarda. Koštat će između 2300 i 3000 dolara.

USKORO OBILEJ SADRŽAJA U NOVOM STANDARSU Druga sezona House of cards snima se u 4K

Nedostatak bilo kakvog sadržaja u 4K rezoluciji, naravno, brojne su kompanije vidjele kao poslovnu priliku i svoje buduće adute predstavili su na CES-u. Američka kompanija specijalizirana za streaming sadržaja Netflix, koja odnedavno snima vlastiti originalni sadržaj, udružila se s brojnim proizvođačima televizora. Oni će u u svoje uređaje početi ugrađivati tehnologiju nužnu za dekodiranje 4K signala.

Netflixove serije u 4K imat će Sony, Samsung i LG, a jedan od glavnih aduta bit će druga sezona hvaljene serije s Kevinom Spaceyjem “House of Cards”, koja se snima 4K kamerama i počet će se emitirati u veljači.

Netflix će sadržaje slati streamom preko širokopojasnih veza po brzini od 15 Mbps u sekundi.

- To je vrlo praktično i moći će se gledati preko Wi-Fija. Ovo je šansa da internet stvarno zablista - rekao je CEO Netflixa Reed Hastings.

Dosta je značajan podatak da Netflix neće dodatno naplaćivati 4K emisije.

Sony će 4K sadržaj emitirati i preko online servisa Crackle te Hulu, a među njima će biti serije “Trophy Wife”, “The Blacklist” i “The Michael J. Fox Show”, koje se snimaju u 4K rezoluciji. Japanska kompanija predstavila je i 4K kamkorder po cijeni od 2000 dolara, kao i 3D naočale za gledanje koje daju ekvivalent ekrana od 750 inča.

Stvaranje Ultra HD sadržaja najavili su i drugi. Comcast se udružio sa Samsungom, a Amazon.com sa Samsungom i studijima Warner Bros., Lionsgate, 20th Century Fox i Discovery, s kojima planira snimati izvorne Ultra HD emisije.

- Postoji niz elemenata koji se moraju udružiti da bi se stvorilo pravo 4K iskustvo za korisnike: odličan sadržaj i kompatibilni uređaji, ali i servis koji će sadržaj dopremiti gledateljima kako bi oni u njemu nesmetano mogli uživati - rekao je Bill Carr, potpredsjednik u Amazonu koji će sve svoje komedije i drame snimati u 4K.

PREMIJERA 1. DAN: Pametna zubna četkica

Nosivi uređaji - LG narukvica za fitness Lifeband Touch, Sony fitness tracker SmartBand, a Intel minijaturno računalo Edison

Tableti - Samsung Galaxy Note Pro i Galaxy Tab Pro, Micromax Canvas LapTab, Lenovo Miix 2 i ThinkPad 8,

Pametni telefoni - Huawei Ascend Mate 2, Sony Xperia Z1 Compact

Razno - Google je predstavio suradnju s tvrtkom Nvidia i brojnim proizvođačima automobila - GM Motorsom, Hondom, Hyundaijem i Audijem - da se u automobile dovede Android; pametna zubna četkica Kolibree.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:58