TKO RANO RANI?

Istraživanje je otkrilo da žene spavaju bolje od muškaraca

 Admir Buljubasic / CROPIX / CROPIX
Zemlje koje najmanje spavaju su Singapur i Japan, u prosjeku 7 sati i 24 minute, dok Nizozemci najduže spavaju, 8 sati i 12 minuta.

Nova globalna studija koja proučava navike spavanja otkrila je da je vjerojatnije da će se žene naspavati bolje od muškaraca, prenosi britanski Wired.

Studija objavljena u časopisu Science Advances koristila je podatke prikupljene putem aplikacije koja je pratila navike spavanja, a u istraživanju je sudjelovalo 6 tisuća ljudi. Istraživači sa Sveučilišta u Michiganu htjeli su naime otkriti kako dob, spol, lokacija i niz drugih faktora utječu na san.

Istraživači su otkrili da žene u prosjeku spavaju 30 minuta dulje od muškaraca i to zahvaljujući ranijem odlasku na spavanje te kasnijem buđenju. Uz to, otkriveno je da ljudi koji su izloženi prirodnoj svjetlosti odlaze spavati ranije te se bude kasnije, u odnosu na one koji spavaju pod umjetnom rasvjetom.

Zemlje koje najmanje spavaju su Singapur i Japan, u prosjeku 7 sati i 24 minute, dok Nizozemci najduže spavaju, 8 sati i 12 minuta. Muškarci srednjih godina najskloniji su lošem snu, od svih dobnih i spolnih podgrupa.

Podaci su prikupljeni putem aplikacije Entrain, aplikacije koja je originalno stvorena kako bi se bolje razumio učinak jet laga.

'Precizno karakteriziranje društvenih utjecaja koji utječu još uvijek nije moguće te kvantificiranje tih učinaka predstavlja sljedeći korak u istraživanju sna', napisali su istraživači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 01:13