PROJEKT AUSTRALIS

USKORO STIŽE REDIZAJN FIREFOXA Lakše do aplikacija i društvenih mreža po uzoru na Googleov pretraživač Chrome

Ideja iza Austrlisa je jednostavnost uporabe, čistije i intuitivnije sučelje

Mozilla će uskoro izbaciti veliki redizajn svog internetskog pretraživača Firefox, koji danas drži gotovo četvrtinu svjetskog tržišta. Točnije, promjene će biti tako sveobuhvatne da iz Mozille poručuju kako je možda došlo vrijeme da se Firefox prestane smatrati browserom.

“Browser je jako zastarjela riječ”, rekao je Mozillin potpredjsednik za razvoj Firefoxa Jonathan Nightingale. “Ljudi jednostavno više ne surfaju u tolikoj mjeri. Umjesto toga, browseri se koriste za pristup sofisticiranijim internetskim aplikacijama, proizvodnim alatima i društvenim mrežama.”

Projekt nazvan Australis uskoro će početi curiti kroz Firefoxove kanale. Čini se da je dizajniran pomalo po uzoru na Googleov Chrome, s zaobljenim krajevima tabova i ikonom s tri crte koja priziva padajući meni za prilagodbu i postavke. Ideja iza Austrlisa je jednostavnost uporabe, čistije i intuitivnije sučelje.

Iako Austrlis neće u cijelosti doći do listopada, već i današnje verzije Firefoxa imaju određeni utjecaj novih ideja, kao što je, primjerice, kombinirani gumb stop-load-reload, potom novi download manager, kao i činjenica da se više ne prikazuje gumb “naprijed” kada nema stranice naprijed na koju bi se moglo ići.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:59