USPJEH HRVATA

‘NAŠ LISTENAPP U JEDNOJ MINUTI ČITA VIJESTI DANA!’ Aplikacija iz Dubrovnika je hit u svijetu informiranja

Aplikacija je besplatna, sad je koristi 10.000 osoba i širi se po EU

Univerzum hrvatskih moblinih aplikacija odnedavno je bogatiji za još jednu - ListenApp. Riječ je o besplatnoj aplikaciji za preslušavanje najvažnijih vijesti dana za iPhone i Android koju su napravila dva Dubrovčanina, Marjan Žitnik i Lukša Jakobušić, a već u prva dva tjedna privukla je više od 10 tisuća korisnka.

Munja za vijest

ListenApp (čiji naziv je bistra igra riječima, jer se može čitati i kao engelski kolokvijalni izraz za “poslušaj”) aplikacija je u kojoj su najbitnije vijesti toga dana sažete u točno jednu minutu, a uz to što se prikazuju tekstualno na tekućoj vrpci, korisnik ih dobiva i pročitane. Protok te minute prikazan je na ekranu pražnjenjem munje, koja je ujedno zaštitni znak aplikacije.

- Ideja je zapravo nastala iz neke osobne potrebe - objašnjava koautor ListenAppa Marjan Žitnik.

- Mi kao nekakva mlađa generacija nismo posebno zainteresirani za televiziju ili tiskane medije, a radio pogotovo, pa se naše informiranje svodi uglavnom na osvježavanje portala, a vidim da se vijesti dosta rijetko ažuriraju, osim kada je nešto udarna vijest. Zato smo odlučili napaviti aplikaciju koja će unutar jedne minute reći sve što je bitno toga dana. Poslije smo odlučili i da te vijesti budu ispričane.

Izvor za vijesti su im, navodi Žitnik, relevantni portali, a poseban algoritam odabire 10-15 najvažnijih, odnosno najpopularnijih vijesti toga dana. Iščitava ih ženski glas, ali Žitnik ne želi otkriti je li taj proces automatiziran ili netko mora fizički pročitati sve naslove.

- Kako dolazimo do teksta naša je mala tajna, ali mogu reći da radimo na tome da to bude što prirodnije i u neku ruku automatizirane.

Vijesti se mogu slušati već od ponoći za taj dan, ali kad se dogodi nešto jako važno, vijesti ćemo ažurirati. U novoj verziji aplikacije korisnici će dobiti i obavijesti o tome da su vijesti ažurirane, sada ih o tome ne obavještavamo - napominje Marjan Žitnik.

Iako postoji opcija odabira lokacije za svaku zemlju na svijetu, u stvarnosti postoje samo hrvatska i engleska verzija, pri čemu potonja služi kao inačica za cijeli svijet. Aplikacija automatski određuje koje će vijesti korisnik slušati, ovisno o operateru, a autorima aplikacije cilj je imati što više lokaliziranih vijesti.

- Namjeravamo za početak pokriti glavne zemlje u Europi, Veliku Britaniju, Španjolsku, Njemačku i tako dalje. Počeli smo s time, imamo sadržaj, ali želimo da bude jednako kvalitetno kao za Hrvatsku - poručuje 23-godišnji Žitnik, student računarstva na dubrovačkom Sveučilištu, koje je završio i njegov 14 godina stariji poslovni partner Lukša Jakobušić.

Motivacija mladima

ListenApp je besplatan i ne zahtijeva nikakvu registraciju, a Žitnik i Jakobušić svoju će zaradu tražiti od reklama.

Riječ je o kratkim reklamama, od samo dvije ili tri sekunde, koje se pojavljuju na početku ili na kraju bloka vijesti, a oni će klijentima naplaćivati broj preslušavanja. Jednu kampanju već su realizirali. Novac im, kako tvrde, ionako nije u prvom planu.

- Ono što nas najviše ispunjava je da vidimo da motiviramo druge mlade ljude s idejama, pomognemo im koliko možemo. Posebno nas raduje što se naš rad odrazio i na atmosferu u Dubrovniku. Osim toga, sretni smo zbog ocjena korisnika koji imaju poteškoća s vidom. Pišu da im je aplikacija odlična jer im jasno ispriča sve što je bitno. Iako nismo ciljali na osobe s problemima s vidom, drago nam je da je tako ispalo - poručuje Žitnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:46