JEZIVO, ZAR NE?

VIDEO: DOBAR SPOT, DOBAR Robot ili pas – prosudite sami

 YouTube screenshot / YouTube screenshot

Na svijetu postoji nekih 340 priznatih pasmina pasa, od dalmatinera do čiuaue. No, uskoro bi velika porodica najboljih čovjekovih prijatelja mogla dobiti novog člana koji ne jede, ne spava, ne ide u šetnju i teži čak 72 kilograma.

Riječ je o Spotu – robotskom psu tvrtke Boston Dynamics u vlasništvu Googlea. Ovi mehanički psi nisu nikakva novost, ali novi video, objavljen ovog tjedna, pokazuje koliko daleko je otišla ova tehnologija.

Spot sad ne samo da održava ravnotežu kad ga se gurne i šeće gdje god mu se prohtije, već pokazuje pomalo jezive društvene sklonosti, baš kao pravi pas.

Dva robota u videu se igraju, love te trče i teško se oteti dojmu kako je riječ o živim, a ne mehaničkim stvorenjima.

'Sudari dvaju robota rezultiraju s tim da se međusobno poravnavaju tijekom kretanja', kaže Iain Couzin, biolog i stručnjak za društveno ponašanje životinja s Princetona.

'To je važan čimbenik – jednostavni sudari među jedinkama dovode do grupnog, usklađenog gibanja.'

Spot zasad nije programiran da surađuje sa svojom, robotskom bratijom, ali i ovakav jednostavan način koordinacije daje itekako impresivne rezultate. Nije teško zamisliti hordu ovakvih robota kako se kreću u svojevrsnom mehaničkom čoporu.

Couzin ide toliko daleko da ovu vrstu ponašanja naziva društvenom interakcijom: 'Bez obzira na to što su interakcije primitivne, nema sumnje da mogu poboljšati sposobnost robota da autonomno donosi odluke'.

Nadamo se samo da će ovakvi roboti znati prepoznati i zaobići ljudsko biće dok trče poljima, kao što to rade u demonstracijskom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:40