DOLAZAK NOVOG TRENDA

VIDEO: POČINJE NOVA TEHNOLOŠKA REVOLUCIJA Prvi primjerci Google Glassa stigli u ruke kupaca

 Google+

MOUNTAIN VIEW - Dugoočekivani Googleov uređaj Glass naći će se na policama trgovina za otprilike mjesec dana, a 2000 najnestrpljivijih koji su se početkom godine predbilježili za svoje primjerke počeli su ih dobivati jučer.

Izravna komunikacija

Google je prekjučer objavio i točne specifikacije proizvoda, naočala s kamerom i zaslonom iznad desnog oka, koji obećava (još jednom) izmijeniti način na koji komuniciramo s drugim uređajima, ali i međusobno.

Sadržaj 'Google Glass Experience' paketa: Google Glass, USB kabel, torbica, jedna prozirna i jedna zatamnjena stakla

Glass će moći snimati fotografije i videoisječke te ih ili emitirati uživo ili podizati na društvene mreže; služiti kao sredstvo izravne komunikacije putem Skypea ili drugih aplikacija; prikazivati nadolazeće pozive, poruke ili izmjene statusa na Facebooku ili Twitteru; prikazivati navigaciju, podatke o vremenskim prilikama, letovima te pretraživati internet. Suosnivač Googlea Sergey Brin projekt je prozvao “budućnošću mobilnog komuniciranja”, a prototipe su već imali priliku isprobati modni dizazjneri, cirkuski akrobati, sportaši i piloti. Ono što su snimili može se vidjeti u reklamama koje je Google izbacio na YouTube. Uređajem će se upravljati glasovnim naredbama, a možda i pokretom.

Vibracije kroz kosti

Prvo u prodaju ide serija pod Explorer, imat će 5-megapikselnu kameru kadru snimati video u HD razlučivosti, kao i memoriju kapaciteta 16 gigabajta i koštat će 1500 dolara. Iako je zaslon minijaturan, korisnik će vidjeti sliku ekvivalentnu onoj koju bi mogao vidjeti na HD televizoru s dijagonalom od 63,5 centimetara s udaljenosti od 2,5 metara. Zvuk neće biti reproduciran putem zvučnika, nego će vibracijama biti provođen kroz kosti lubanje do unutarnjeg uha. Jedno punjenje baterije trebalo bi trajati čitav dan. Povezivost će biti osigurana putem Bluetootha i Wi-Fi veze, postojat će i micro USB utor, a Glass će moći komunicirati s bilo kojim telefonom koji koristi Android 4.0.3. Ice Cream Sandwich ili napredniji putem besplatne aplikacije MyGlass.

'Ljepota Glassa je da više nemate stalno glavu u mobitelu'

Nakon što su prvi primjerci Google Glass Experience paketa dostavljeni kupcima, na internetu su se već počele pojavljivati fotografije i snimke otvaranja, kao i rani komentari korisnika.

- Ljepota Google Glassa je što više nemate stalno glavu u mobitelu. Puno bolje integrira digitalno i stvarno (ovdje i sad), rekao je bloger Brandon Allgood.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:48