KONTROVERZAN TREND

VELIKA POLEMIKA Koje su veličine pravi modeli za punije? Oni koji nose veličinu 40, ili ipak 50?

Magazin PLUS i dizajnerska trgovina odjećom za punije SWAK odlučili su zajedničkim snagama provesti eksperiment. Stavili su dvije fotografije modela za punije Alex La Rose odjevene u usku crnu haljinu: jedna fotografija ne naglašava njene široke kukove i debljinu, dok je druga pokazivala isti model ali u nešto uobičajenijoj pozi i s jednim odjevnim dodatkom.

Fotografije su postavili na Facebook, i pitali su čitatelje koja ima je bolja.

Iznenadili su se kada su dobili povratne rezultate. U PLUS Magazinu pišu da 'su se glasovi podijelili, pola čitatelja je glasalo za hrabru pozu koja je naglašavala debljinu, dok se druga polovica ipak odlučila za nešto konzervativniji pristup. 'Takav nas je rezultat glasanja stvarno iznenadio. Bili smo uvjereni da će uvjerljivo više glasova odnijeti prva fotografija na kojoj model ne pokušava sakriti obline', rekla je Marcy Cruz iz PLUS Magazina.

Ovi rezultati ukazuju da kontroverzan trend. 'Plus size' modeli su sveprisutni, više no ikad, ali ti modeli nose odjeću veličine od 42 do 44. Mnoge čitateljice se stoga pitaju: ako su to 'plus size' modeli, kakvi su modeli koji bi trebali prezentirati odjeću onih žena koji nose odjeću veličine od 50 naviše.

I da li pravi modeli za punije zapravo nestaju?

Urednica PLUS Models magazina Madeline Jones u broju od siječnja piše: 'Veličina 'plus size' modela je vruća tema. Ja sama nosim odjeću veličine 52 i strašno mi je teško obavljati kupovinu preko interneta, jer modeli na fotografijama su jako mali. Teško mi je procijeniti. Prije nekoliko godina kada sam započinjala karijeru na naslovnicama magazina i u katalozima odjeće bili su najzastupljeniji modeli koji nose broj 48. Kako bi brendovi postajali popularniji, i bili zastupljeniji na naslovnicama, unajmljivali su sve mršavije i mršavije modele da ih predstavljaju. Tako smo dospjeli u ovu situaciju danas: neki brendovi za punije uopće ne unajmljuju 'plus size' modele, već odabiru one koje nose 40.'

I naravno, posljedično i čitatelji percipiraju te uobičajene veličine kao 'plus size'.

Ovaj eksperiment je to i dokazao.

No, mnogi čitatelji zapravo žele vidjeti modele za punije koji će realnije prikazati odjeću za one s viškom kila. Čak 94,8 posto čitatelja je u anketi odgovorilo da modele koji nose veličinu 40 ne smatraju reprezentativnima za punije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:27