AMBALAŽA MIJENJA SVE

VIDEO: ZNANSTVENICI KONAČNO IMAJU ODGOVOR Zašto Coca Cola iz staklene boce ima daleko bolji okus nego ona iz limenke?

Biokemičari su konačno objasnili zašto Coca Cola u staklenim bocama ima bolji okus i stvar je u - polimerima.
 iStock

Recept za Coca Colu je isti bez obzira puni li se piće u limenke, staklene ili plastične boce. U čemu je onda stvar i zašto ima bolji okus kad je pijemo iz staklene ambalaže?

Biokemičarka Sara Risch tvrdi da je stvar u reakciji tekućine i polimera u ambalaži. Polimeri su su velike molekule sastavljene od dijelova koji se ponavljaju (monomera) povezanih u dugačke lance, a utječu na svojstvo materijala za koji se koriste. U slučaju aluminijskih limenki polimeri upijaju neke okuse iz pića.

‘Premda tvrtke koje izrađuju ambalažu za hranu i piće rade na tome da spriječe bilo kakve međusobne utjecaje, oni se ipak događaju’, objasnila je Risch, a prenosi Mirror .

Osim toga polimer acetaldehid, koji se upotrebljava u plastičnim bocama, može promijeniti okus napitka, piše Popular Science .

Prema Risch staklo je najmanje podložno promjenama te zato pruža najvjerniji okus, a neovisno o tome kakvo pakiranje vi preferirate, zdravstveni su rizici uvijek isti.

Britanski zdravstveni stručnjak, Niraj Naik, već je ranije objavio zapanjujuće tvrdnje o navodnim opasnostima konzumacije većih količina dijetalne Coca Cole. Na svojem blogu The Renegade Pharmacist je napisao da od toga propadaju zubi, tijelo nakuplja masnoće te se čak pojavljuju učinci slični onom koje ima konzumacija kokaina.

‘Iz mojeg iskustva farmaceuta koji pomaže ljudima da se ‘skinu’ s lijekova za metaboličke bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i pretilost, ljudi koji isključivo konzumiraju dijetalna pića i dalje imaju probleme kao oni koji piju ‘normalno’ zaslađene sokove’, tvrdi Naik.

Dok razmišljate o ovim novim otkrićima, prisjetite se kako izgleda reakcija Coca Cole i Mentos bombona!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:48