NOVO ISTRAŽIVANJE

DIJETE VAS MOGU UČINITI TANJIMA, ALI I GLUPLJIMA Brojanje kalorija ostavlja malo mjesta za razmišljanje o drugim stvarima

 Arhiva CROPIX
Izgladnjivanje negativno utječe na našu sposobnost da se nosimo s različitim zadacima kao što su logično zaključivanje, rješavanje problema i apsorpcija novih informacija

Dijete vas mogu učiniti tanjima, no istraživači su otkrili da od njih možete i oglupiti.

Naime, profesor s Harvarda Sendhil Mullainathan kazao je za New York Times da opsesivno brojanje kalorija i neprestani trud da se sputa žudnja za hranom ostavljaju našem mozgu malo prostora za razmišljanje o drugim stvarima.

Izgladnjivanje, kaže Mullainathan, negativno utječe na našu sposobnost da se nosimo s različitim zadacima kao što su logično zaključivanje, rješavanje problema i apsorpcija novih informacija.

Studije su pokazale da oni koji drže dijetu teže postižu dobre rezultate od onih koji normalno jedu.

Članak se osvrće i na jedno istraživanje iz 2005. godine objavljenom u stručnom magazinu International Journal of Eating Disorders koje je opisivalo kako ljudi koji su na dijeti i oni koji nisu, reagiraju na čokoladu.

Naime, sudionici koji nisu bili na dijeti jednostavno bi pojeli čokoladu i nastavili dalje s radnim zadacima. No, oni koji su bili na dijeti, proveli su još nekoliko minuta poslije razmišljajući o tome koliko su kalorija unijeli u organizam i zbrajali ih s onime što su prethodno pojeli.

Zato, smatraju znanstvenici, dijete koje ne zahtjevaju da se o njima previše razmišlja imaju veće izglede da budu uspješne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 04:02