SIMPTOMI I POMOĆ

Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije pojavljuju se tijekom infekcija praćenih visokom temperaturom u otprilike 3 posto djece u dobi između 6 mjeseci i 5 godina

Prve konvulzije ne mogu se predvidjeti niti spriječiti, osim ako postoje podaci o pojavi konvulzija u jednog od roditelja ili bliskih rođaka. Postoji više faktora rizika za pojavu febrilnih konvulzija tijekom vrućice - obiteljsko naslijeđe, muški spol, pušenje majke tijekom trudnoće i niža porodna masa djeteta.

Konvulzije se mogu, kod djece koja su im sklona, javiti i kod infekcije dišnih puteva, upale uha i gripe. Iako je uobičajeno da se djetetu temperatura lijekovima snižava pri 38.5°C mjereno u guzi, ako je dijete već ranije imalo febrilne konvulzije dobro je dati antipiretik već kod povišene temperature od 37.5°C. Naime, u trenutku konvulzivne krize temperatura ne mora biti jako visoka, ali za kratko vrijeme naraste na više vrijednosti. To je i razlog zašto roditelji često ni ne primjete da je dijete bolesno.

Simptomi konvulzive krize:

• ukočenost tijela

• gubitak svijesti – dijete ne reagira na podražaj

• skretanje očnih jabučica prema gore i prema unutra, tako da se vidi više bjeloočnica

• dijete postane mlohavo

Uz ove simptome može doći i do promjene boje lica u blijedo-plavkastu, kratkotrajnog prestanka disanja, slinjenja, kliničko-toničkih grčeva tj. ritmičkih trzajeva ruku i nogu, ali i cijelog tijela te mišića lica.

Što roditelji mogu učiniti?

Uzmite dijete u naručje s glavom prema naprijed kako slučajno ne bi udahnulo sadržaj želuca ili sline iz pluća. Skinite djetetu svu odjeću i stavljajte mu obloge od mlake vode (ne alkohol) te dajte čepić paracetamola.

Jednostavne (tipične) febrilne konvulzije, za razliku od složenih (atipičnih), brzo prestaju same od sebe, najčešće nakon pet minuta, ali mogu trajati i 10-15 minuta. Ako se radi o prvoj konvulzivnoj krizi svakako odvedite dijete na pregled u hitnu pedijatrijsku službu. Obično se dijete zadrži u bolnici radi promatranja, dijagnostičke obrade te liječenja osnovne bolesti zbog koje je došlo do povišenja temperature.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:13