NERVOZA BEBE

Je li svaka frustracija nužno loša?

Postoje roditelji koji na svaku naznaku bebine frustracije skaču bebi u pomoć. Je li to uvijek opravdano?

Postoje roditelji koji na svaku naznaku bebine frustracije skaču bebi u pomoć. Nervoza bebe zbog nemogućnosti da dohvati neki predmet, stavi jednu posudu u drugu i slično izaziva kod roditelja potrebu da pomognu, naprave umjesto djeteta. Ta potreba može biti zbog težeg nošenja roditelja s bebinom frustracijom ili zbog velike želje roditelja da beba nešto učini, uspije u svome naumu.

No, upadajući svaki put kada beba ne može učiniti nešto samostalno, te čineći to umjesto nje, ne pomažemo bebinom razvoju. Dapače na ovaj način bebi se uskraćuje osjećaj uspjeha, zadovoljstva zbog svog postignuća. Iako će bebina frustracija u trenutku kada mama i tata uskoče i riješe problem nestati, beba će biti zakinuta za osjećaj samopostignuća, a i neće usvojiti onu vještinu koja će joj možda biti potrebna kod sljedećeg sličnog izazova. Umjesto da činite umjesto bebe, pomozite joj da sama nešto učini. Umjesto da riješite cijelu zagonetku kako manju posudu staviti u manju, pomozite joj postavljenjem posude u položaj koji će joj pojednostaviti zadatak.

Kaže se da je razvojno poticajan onaj zadatak koji je za jednu stepenicu teži od onoga što dijete može samostalno izvesti. Dakle, prejednostavan zadatak može bebi biti nezanimljiv, a pretežak zadatak koji je nekoliko stepenica teži od onoga što beba trenutno može je nužno frustrirajući te beba u njemu ne može uspjeti. Razvojno je poticajno ono što dijete uz trud ili dodatnu manju pomoć može samostalno izvesti.

Malo gunđanja bebi neće naškoditi, ali ako beba brizne u plač, to je znak da je zadatak za nju pretežak te da joj je potrebna vaša pomoć

U tom smislu, manja količina frustracije za bebu nije štetna, dapače može biti i razvojno poticajna. Važno je pri tome balansirati osjećaj uspjeha i frustracije, odnosno paziti da beba ima osjećaj uspjeha i da se bebi ne nudi igra koja je za nju prezahtjevna i u kojoj ona ne može doživjeti uspjeh, zadovoljstvo. Malo gunđanja bebi neće naškoditi, ali ako beba brizne u plač, to je znak da je zadatak za nju pretežak te da joj je potrebna vaša pomoć. Pažljivim praćenjem vaše bebe, moći ćete jednostavno zapaziti bebine reakcije na frustraciju te tako pravovremeno reagirati – niti prerano, niti prekasno.

Za www.cuvarkuca.hr psiholog Rebeka Bulat

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:24