PREVENTIVA BEZ PREMCA

Kada bi dojenje bilo uobičajeno, SAD bi godišnje uštedjele 13 milijardi dolara!

Zagreb 101009.Udruga Roda organizirala je javno dojenje na trgu bana J. Jelacica u Zagrebu pod nazivom proslavimo dojenje zajedno. To je akcija koja se provodi sirom svijeta i u kojoj se okupljaju majke s djecom i doje zajedno na javnom mjestu, reklamirajuci na taj nacin dojenje u javnosti i saljuci poruku da dojenje na javnom mjestu mora biti zasticeno i prihvaceno, te time ohrabruju i druge majke da se odvaze hraniti svoje dijete bilo gdje i na taj nacin i stvarno ucine dojenje onakvim kakvo jest - jednostavno i prakticno.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Siniša Sunara/CROPIX

CHICAGO - Američki stručnjaci tvrde kako su našli metodu koja bi godišnje mogla spasiti živote 900 beba i uštedjeti doslovno milijarde dolara friško reformiranom američkom zdravstvenom sustavu. Alat za to je osigurala majka priroda, a sve što treba jest uvjeriti 90 posto američkih majki da svoje bebe tijekom prvih šest mjeseci života hrane - svojim mlijekom.

Rezultati studije objavljeni su u glasilu Pediatrics . Iako je riječ o dosta okvirnim procjenama, stručnjaci se slažu kako tvrdnja uglavnom ima pokriće u modernim istraživanjima.

Redovito dojenje smanjilo bi broj beba koje obolijevaju od trbušnih virusa, infekcija uha, astme, dijabetesa, pa čak i leukemije.

U studiji se ističe kako, među ostalim, majčino mlijeko sadrži antitjela koja bebama pomažu boriti se protiv infekcija, ali i utječe na razinu inzulina u krvi čime izravno definira sklonost djece diabetesu i debljanju.

Računajući troškove liječenja 10 najučestalijih dječjih bolesti, stručnjaci uključeni u studiju došli su brojke od 13 milijardi dolara koja bi se godišnje mogla uštedjeti uz redovito dojenje.

Inače, sličnom metodom su 2001. godine američke vlasti došle do 3,6 milijardi dolara potencijalne uštede ukoliko bi 50 posto američkih majki dojilo svoje bebe tijekom prvih šest mjeseci njihovog života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 22:22