TROVANJE HRANOM

Kako sigurno pripremiti dječju hranu

 Martina Dumić-Balvan
Sigurnost hrane uvijek je važna, posebice kod pripreme dječje hrane. Djeca su posebno osjetljiva na bolesti prouzročene bakterijama koje se prenose hranom - a posljedice mogu biti dalekosežne

Određene namirnice, posebice jaja, riba, perad i sirovo meso, mogu sadržavati bakterije poput E. coli i salmonele, koje su odgovorne za većinu trovanja hranom. Campylobacter, još jedna vrsta bakterija, jedan je od najčešćih uzroka proljeva u SAD-u i može se naći u peradi i nepasteriziranom mlijeku, dokazuju istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ako dječju hranu pripremate na nečistim površinama ili prljavih ruku, možete prenijeti neke od ovih bakterija na hranu.

Higijena u kuhinji uglavnom je stvar zdravog razuma, ali i mi smo sastaviti popis najboljih savjeta koji će vam pomoći da sigurno pripremate i spremate hranu za bebe i djece te na taj način izbjegnete rizik od trovanja hranom.

• Koristite termometar hladnjaka i namjestite da nikada ne grije više od 4°C. Kada ga koristite za spremanje dječje hrane, vrlo je važno da ste apsolutno sigurni u njegovu temperaturu.

• Kada trebate staviti sirovo meso ili ribu u hladnjaku, zamotajte ih i pohranite na dnu police. Time se izbjegava kontaminiranje druge hrane pohranjene ispod njih.

• Pobrinite se da zrak u vašem hladnjaku kruži učinkovito. Ako stavite previše namirnica u hladnjak, on ne može svu hranu hladiti u jednakoj mjeri.

• Prije nego što pripremite dječju hranu, dobro operite ruke toplom vodom i sapunom. To se odnosi kako na rukovanje sirovom tako i kuhanom hranom.

• Pobrinite se da radne površine budu čiste. To možete postići tako da ih temeljito operete s toplom vodom i malo sapunice. Unatoč tome što čjete i gledate u reklamama, ne trebate posebne anti-bakterijske maramice za čišćenje, dovoljna će biti i sapunica.

• Spužvicu za pranje posuđa treba često mijenjati ili se barem pobrinuti da je redovito čistite - namakanje u nekom sredstvu s klorom preko noći je jedan od dobrih savjeta. Isto se odnosi na kuhinjske krpe.

• Prije nego kuhate smrznutu hranu za svoje dijete, dopustite da se preko noći u potpunosti otopi.

• Koristite dvije plohe za rezanje u vašoj kuhinji - jednu za sirovo meso / ribu, a drugu za povrće i voće. Da biste spriječili kontaminaciju, morate biti sigurni da sirova hrana nije bila u dodiru s kuhanom.

• Povrće ili voće koje ste planirali pripremiti svojoj bebi uvijek pomno operite pod tekućom vodom.

• Nakon kuhanja hrane za bebu, dopustite da se dovoljno ohladi prije nego je ponudite svojoj bebi.

• Izvadite onoliko hrane koliko je bebi potrebno za jedan obrok, a ostatak stavite u hladnjak ili zamrznite što je prije moguće - ne ostavljajte hranu da stoji na sobnoj temperaturi.

• Širenje bakterija možete usporiti i tako što ćete omogućiti brže hlađenje pripremljene hrane - pohranom hrane za bebe u plitkim posudama.

• Ne preporučuje se davati bebi nepasterizirano mlijeko ili voćni sok. Ako ste u nedoumici, provjerite naljepnicu ili se obratite proizvođaču.

• Uvijek držite kućne ljubimce dalje od hrane za djecu i pobrinite se da je na odgovarajući način zaštićene od insekata.

Izvor: www.homemade-baby-food-recipes.com

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:25