NUTRICIONISTIČKA MODA

Ljudi koji ne jedu gluten doista se osjećaju bolje, no to nema veze s glutenom

 Pixabay

Kako sve više i više ljudi izbacuje gluten iz prehrane, možda se pitate ima li kakve istine u toj najnovijoj nutricionističkoj modi. Postoji li doista osjetljivost na gluten i je li ona sve češća?

Odgovor je jednostavno – ne.

Tek jedan posto ljudi doista ima celijakiju – rijetki genetski poremećaj zbog kojeg su doista netolerantni na gluten – no nije zabilježen njihov porast. Drugim riječima, među stotinu ljudi, tek jedan možda ima celijakiju. Osim toga, u studiji objavljenoj prošlog mjeseca, rečeno je da je postotak ljudi s ovim poremećajem nepromijenjen od 2009. godine.

A što se tiče svih onih koji nemaju celijakiju ali kažu da su 'osjetljivi' na gluten, studija iz 2013. sa Sveučilišta Monash također kaže da ni to po svoj prilici nije istina.

Što se zapravo dog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. prosinac 2025 14:10