ISPROBANO NA PACIJENTIMA

Matične stanice za brži oporavak odmoždanog udara

Pet britanskih pacijenata kojima su nakon moždanog udara u oštećene dijelove mozga ubrizgane matične stanice bolje se oporavilo, a oporavak se nastavlja i nakon terapije! Liječnici su bili zaprepašteni jer su poboljšanja osnovnih funkcija bila veća nego što se očekivalo, a zabilježena su kod svih pet pacijenata, od kojih su neki imali moždani udar šest mjeseci, a neki i pet godina prije tretmana.

Može koristiti ruku

Prof. dr. Keith Muir sa Sveučilišta u Glasgowu koji je vodio studiju bio je iznenađen činjenicom da su neki pacijenti mogli pomicati prste premda je od paralize prošlo nekoliko godina, dok su drugi čak mogli samostalno hodati. Međutim, istaknuo je da je još prerano reći jesu li ti pomaci izravno povezani s matičnim stanicama ili je samo došlo do tjelesnog oporavka.

“Očekivao sam da ćemo vidjeti malo promjena i, ako ih bude, da će biti privremene. No, vidjeli smo promjene koje su se zadržale, odnosno oporavak je nastavljen”, rekao je Muir. Dodaje kako se liječnici nadaju da će se matične stanice pretvoriti u zdravo tkivo i organizam nastaviti vlastiti oporavak, za što postoje ozbiljne naznake.

Jedan od pacijenata koji je sudjelovao u ovom istraživanju kaže da sada može, primjerice, uzeti šalicu kave svojom rukom ili se uhvatiti za rukohvat u kadi, što prije nije mogao. Studija je predstavljena na Europskoj konferenciji za prevenciju moždanog udara u Londonu. Inače, matične stanice koje su se koristile u ispitivanju dobivene su prije deset godina iz živčanog tkiva fetusa. Poanta je liječenja matičnim stanicama u tome da one imaju jedinstvenu sposobnost da se pretvore u gotovo istu vrstu stanica kao što je tkivo u koje se ubrizgavaju i tako ga obnavljaju. Na sličan način moguća je njihova upotreba za oporavak srca, leđne moždine ili poboljšanje vida.

Početak dugog puta

Ovaj najnoviji napredak u liječenju posljedica moždanog udara tek je početak dugotrajnog puta prije nego što matične stanice postanu standardna terapija, ali je obećavajući, rekla je dr. Clare Walton iz Udruge za liječenje moždanog udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:17