VRIJEME JE ZA DETOKSIKACIJU

Nježno čišćenje organizma

Za detoks dan najbolje je izabrati subotu ili nedjelju, rezervirati vrijeme za sebe i slijediti pravila

Povremeno čišćenje organizma od nagomilanih toksina uvijek je korisno, a ponajviše u siječnju, u prvim danima nove godine, kada većina ljudi plati danak blagdanskom hedonizmu i prepunom stolu s pokojim kilogramom viška i osjećajem krivnje zbog njega. Mnogi tada odluče krenuti na dijetu, često birajući izuzetno restriktivne planove mršavljenja, koji brzo padnu u vodu. No, postoji formula - ciljano ponašanje i promišljen izbor hrane - kojom se za samo jedan dan može regenerirati organizam. Najbolje je za detoks dan izabrati subotu ili nedjelju jer je svaki “post” restriktivan te ga je teško provoditi uz normalnu tjelesnu aktivnost.

Kupka tjera toksine

Rezervirajte, dakle, vrijeme samo za sebe i slijedite neka pravila. Pazeći na odabir i sastav obroka, svoje tijelo možete osloboditi viška tekućine i na taj način brzinski izgubiti jedan do dva kilograma.

Detoks-dan započnite onda kad se spontano probudite. Nije važno što to neće biti uvijek u isto vrijeme, važno je da od trenutka buđenja znate da idućih 13 sati radite najbolje za svoj organizam. Odmah nakon buđenja stanite na vagu i zabilježite težinu. Nakon toga popijte dva decilitra mineralne vode obogaćene magnezijem. Pripazite da voda bude na sobnoj temperaturi, a ne iz hladnjaka.

Oligomineralnom vodom koja pomaže izlučivanju toksina iz tijela u biti započinjemo čišćenje organizma. Nakon toga napunite kadu vodom i u vodu ulijte nekoliko kapi aromatičnog ulja agruma (naranča, limun, limeta) i par kapi ulja lavande. Prije ulaska u kadu uzmite grubu frotirsku rukavicu i njome odlučno izmasirajte cijelo tijelo. Ponašajte se kao da četkate tijelo od prašine. Time ćete pojačati prokrvljenost kože i ona će upiti više aromatičnih komponenti iz kupke. Nakon što 20 do 30 minuta provedete u kupelji, možete krenuti na pripremu prvog obroka - doručka. Doručak neka bude jednostavan (kao i sva jela koje ćete taj dan prirediti). Primjerice, dovoljno je da servirate kavu od ječma i cikorije (Divka), dodate u nju pola šalice mlijeka s malo masnoće, uzmete dvije kriške prepečenca i namažete ih medom od kadulje. Ovako jednostavan doručak potaknut će rad žuči, jetre i crijeva, a dat će vam i dovoljno energije za nastavak dana.

Voćna salata za uvod

Oko 11 sati (ili dva sata nakon buđenja) vrijeme je za biljni čaj koji ćete piti tijekom čitavog dana kad god osjetite žeđ ili se, pak, sami prisjetite popiti nekoliko gutljaja svakih pola sata. Najbolje je pripremiti unaprijed dvije litre čaja od mente, lipe, šipka i brusnica. Čaj pijte nezaslađen.

Oko 12 sati (ili tri sata nakon buđenja) pripremite veliku voćnu salatu, kombinirajući raznovrsno voće po želji. Na kraju dodajte šaku usitnjenih badema, lješnjaka i oraha. Taj će obrok biti izvrstan uvod u poslijepodne, dat će vam dovoljno ugljikohidrata, minerala i vitamina te kvalitetnih masnoća kojima obiluju orašasti plodovi.

Sat vremena nakon voćnog obroka odmorite se uz lagane vježbe disanja. Dišite tako da podižete ošit prilikom udisaja, a izdišete lagano kroz nos. Dobro je zamišljati da svakim izdisajem iz organizma izlazi “nečist” zrak. Ta se simulacija provodi oko 20-ak puta i svakim izdisajem zamišljajte da je zrak koji iz pluća izlazi čišći. Nakon vježbi disanja možete se nakratko odmoriti, a ako vas svlada san, odspavajte.

Krumpir u kori

Dva sata kasnije vrijeme je za prvi obrok s povrćem. Skuhajte kelj (raštiku, broskvu) i na kuhano povrće stavite dvije žlice maslinova ulja i dvije žlice limunova soka. Uz ovu kupusnjaču servirajte dva kuhana ili u kori pečena krumpira. Na taj način u krumpiru ostaje sačuvan najveći dio nutritivnih tvari, a sam krumpir neće utjecati na naglo oslobađanje glukoze u krv. Količina kupusnjače i krumpira ne bi trebala biti veća od 250 grama.

Sat vremena nakon ovog obroka obroka popijte šalicu crnog čaja uz dodatak nemasnog mlijeka. Crni čaj bogat je vrlo kvalitetnim spojevima koji djeluju protuupalno, a sadrži i mineral fluor. Uz dodatak mlijeka ovaj napitak postaje izvrsno sredstvo za održavanje zdravlja zubi jer unosimo kalcij i fluor u organizam.

Dva sata nakon čaja vrijeme je za lagani večernji obrok koji se sastoji od visokovrijednih bjelančevina. Najbolje je poslužiti posno pureće meso (pureća prsa) koje ste priredili na maslinovu ulju. Uz puretinu pojedite i dvije kriške prepečenca. Ovaj obrok treba završiti nekim fermentiranim mliječnim proizvodom poput jogurta, acidofilnog mlijeka ili kefira. Ako možete nabaviti celer bjelaš (velike stabljike), svakako to učinite jer idealno je servirati sirovi celer kao salatu.

Mirisni čaj za kraj dana

Oko 19 sati popijte čaj od mente sa žličicom meda od kadulje. To je posljednje jelo i piće prije spavanja. Sat vremena prije odlaska na počinak pripremite si kupku za otklanjanje napetosti u stopalima i nogama. Jednostavno stavite šaku krupne morske soli u vruću vodu i dodajte 3-4 žlice ulja paprene metvice i ružmarina. Držite noge u kupelji dok se voda ne ohladi. Osjetit ćete olakšanje i vidjeti kako suvišna voda napušta organizam.

Prije počinka pročitajte neko lagano štivo ili se opustite uz laganu glazbu. Pokušajte otići na počinak ranije, najkasnije oko 22 sata. Prava nagrada slijedi jutro poslije - na jutarnjem vaganju vaša će vaga pokazati 1 do 2 kg manje, a vi ćete se osjećati poletno i puni snage. Vrijedi pokušati i zadržati ovaj mali ritual barem do proljeća - jedan dan u tjednu - subotu ili nedjelju posvećenu detoksikaciji organizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 11:42