ZDRAVA HRANA

Otkrijte zdrave začine

Zdrava prehrana temelj je jačanja zdravlja te uzrok njegovog narušavanja

Hranu treba birati mudro, obraćajući pozornost čak i na začine.

Cimet

Cimet je jedan od najstarijih i najaromatičnijih poznatih začina koji se zbog svojih svojstava kroz povijest koristio i kao lijek. U novije se vrijeme cimetu, na temelju znanstvenih ispitivanja, pripisuju pozitivni učinci na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, kandidu, lošu cirkulaciju, slabokrvnost, slabo pamćenje, menstrulane tegobe, povišeni kolesterol i trigliceride, probleme s jetrom i mokraćnim kanalima. Cimet je bogat antioksidansima, koji nas štite od oksidativnog stresa i sprečavaju formiranje slobodnih radikala u organizmu.

Kadulja

Kadulja liječi promuklost, čisti krv i jača živčani sustav, pomaže kod svake vrste prehlade i gripe. Preporuča se kod svih upala, od grla, preko unutarnjih organa, do mokraćnog mjehura i vaginalnih upala.

Također, kadulja poboljšava pamćenje i intelektualne funkcije mozga a pomaže i u probavi te smanjuje nalete vrućine (valunge) kod žena tijekom menopauze.

Kurkuma

Poznati začin ayurvedske medicine postaje sve popularniji u zapadnom svijetu. Nedavno je nekoliko studija dokazalo korist kurkume za zdravlje srca i sprječavanje formiranja taloga u na stijenkama krvnih žila. Po nekim istraživanjima kurkuma sprječava rast malignih tumora.

Majčina dušica

Majčina dušica biljka je koja prije svega pomaže ženama. Jak je antiseptik za unutrašnje dišne i urogenitalne organe. Na organizam djeluje tako da stimulira psihičke i fizičke funkcije. Majčina dušica je moćno dezinfekcijsko sredstvo. Sprječava mnoge zarazne bolesti i jača imunitet. Također, u velikoj mjeri poboljšava probavu.

Đumbir

Đumbir čisti organizam od toksina, vraća vitalnost, odagnaje proljetni umor i prava je poslastica. Posebno je važan za žene - ublažava PMS, drži pod kontrolom sindrom policističnih jajnika te poboljšava cirkulaciju maternice i zdjelice. Mnogo je začina korisno za probavu, ali nijedan se ne može natjecati s đumbirom. On pomaže protiv mučnina, nekoliko puta ubrzava probavu, sprječava pojavu čira i slično.

Ružmarin

Ružmarin ima snažno antioksidantno djelovanje. No, treba biti oprezan s njgovom upotrebom, jer prekomjerna upotreba može izazvati grčeve i znatno smanjiti stupanj iskoristljivosti (resorpcije) željeza iz hrane.

Šafran

Ovo nije samo najskuplji začin, već i jedan od najdjelotvornijih antidepresiva iz prirode. Mnogi psihotropni lijekovi koji se koriste u borbi protiv depresije se proizvode na bazi šafrana, ali naravno mnogo je bolje da se koristi u prirodnom obliku.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:32