KBC SESTRE MILOSRDNICE

PIONIRSKI ZAHVAT HRVATSKIH DOKTORA Radiofrekvencijom uklonili tumor od 4 centimetra s bubrega

Operacija u kojoj je sudjelovalo 15 liječnika izvedena je na ženi od 80 godina kojoj je već bio uklonjen jedan bubreg, zbog čega bi običan zahvat bio rizičan

Prvi put, jučer, u Institutu za tumore KBC-a Sestara milosrdnica 80-godišnjoj pacijentici uklonjen je tumor na bubregu perkutanom radiofrekvencijskom ablacijom uz praćenje CT-om.

Riječju, umjesto klasične operacije koja podrazumijeva kirurški rez, liječnici su učinili poštednu operaciju odnosno minimalno invazivni zahvat na 80-godišnjakinji kod koje je zbog činjenice da već nema jedan bubreg bila rizična klasična operacija.

Impresivan tim

Urolozi kod kojih se liječi u dogovoru s radiolozima i kirurzima predložili su perkutanu radiofrekvencijsku ablaciju, a nakon toga multidisciplinarna ekipa od 15-ak liječnika i medicinskih sestara obavila je ovaj pionirski zahvat koji je vodio radiolog dr. Luka Novosel. U liječničkom su timu, osim radiologa i urologa, bili i kirurzi te anesteziolozi.

“Zahvat je učinjen u općoj anesteziji i to ne u kirurškoj već u radiološkoj sali gdje se sve pratilo CT uređajem. Igla se kroz otvor od svega jednog centimetra uvodi do tumora koji se uništava toplinskom odnosno radiofrekventnom energijom. Pacijentica je imala tumor od 4 centimetara što se smatra tumorom srednje veličine. Tkivo se zagrijava uz pomoć igle na temperaturu od 60 do 100 Celzijevih stupnjeva”, objašnjava dr. Novosel.

Dodaje kako je to vrlo poštedni zahvat nakon kojeg pacijent može već drugi dan otići iz bolnice, ima manje nuspojava i komplikacija, a može se koristiti i za operacije tumora na plućima i jetri. Ovom se metodom mogu uništavati tumori do tri centimetra, a izuzetno i do 5 centimetra. Ovom je metodom moguće liječiti i do 3 tumora u jednom zahvatu. Naravno, o vrsti tumora ovisi daljnja terapija. Naime, ako nema metastaza, pacijent je nakon ovog zahvata izliječen, a po potrebi liječenje se nastavlja kemoterapijom. U slučaju kad pacijent ima više tumora, onda je potrebno uvesti dvije igle što kod ove zagrebačke pacijentice nije bilo potrebno.

Dobro se oporavlja

Radiolog dr. Novosel objašnjava da je ova metoda operacije tumora idealna za pacijente koji bi teško izdržali klasične dugotrajne operacije jer imaju nekih drugih zdravstvenih problema. U svijetu se ova metoda kao i metoda liječenja tumora niskim temperaturama koristi uvijek kad je to moguće jer je poštedan za pacijente.

Ova zagrebačka operacija ukupno je trajala oko jedan sat, a s pripremama oko dva. “Pacijentica se dobro oporavlja i već za koji dan odlazi iz bolnice”, kaže dr. Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 19:02