HORMONSKA TERAPIJA

SASTOJAK KOJI JE JANE FONDA OSIGURAO KVALITETNIJI SEKS Testosteroni smanjenju tegobe u menopauzi

US actress Jane Fonda poses on the red carpet before the screening of "Sleeping Beauty" presented in competition at the 64th Cannes Film Festival on May 12, 2011 in Cannes. AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
 AFP

Dodavanje testosterona u hormonsku nadomjesnu terapiju ženama u menopauzi može pomoći u ublažavanju menopauzalnih tegoba, osobito u podizanju libida i povećanju gustoće kostiju, pokazala su istraživanja. Frances Goodman, dizajnerica interijera iz Londona, usoješno je nadvladala valunge i neke druge tegobe kombinacijom estrogena i progesterona, ali takva terapija nije djelovala na njen libido, koji je spao na niske grane. Kad joj je ginekolog predložio dodavanje testosterona u HNL bila je zgrožena:

- Testosteron je za mene značio dlakave muškarce i prištave tinejdžere, ali budući da se moj libido nikako nije popravljao, odličula sam pokušati.

Frances su pod kožu na trbuhu ugradili usadak koji je otpuštao vrlo male doze testosteroba u njen krvotok. To je doista poboljšalo njezin seksualni život - ipak ne onako dramatično kao kod glumice Jane Fonda, koja se hvalila dramatični skokom libida pod utjecajem testosterona - kod Frances je to bilo suptilnije. Bolje je reći da se povećala kvaliteta seksa, a ne kvantiteta, rekla je.

Ono što Frances nije očekivala jest i utjecaj testosterona na kosti - bila joj je dijagnosticirana osteopenija, stanje koje prethodi osteoporozi, no 12 mjeseci nakon početka terapije testosteronom pokazalo se da se gustoća kostiju vratila na normalu.

Charles Kingsland, ginekolog s Liverpool Women’s Hospital, kaže da je zapravo glavna zasluga testosterona to što potiče stvaranje estrogena kod žena u menopauzi i postmenopuzi. Malo je poznato da mlade žene produciraju gotovo jednake količine testosterona kao i mladi muškarci, ali kod djevojaka enzim aromataza pretvara taj testosteron u estrogen. I estrogen i testosteron igraju važne uloge u izgradnji kostiju i mišićne mase, no testosteron je ipak bolji u tome i zato muškarci imaju jače mišiće, čvršće kosti i rjeđe obolijevaju od osteoporoze.

Važno istraživanje iz 2006. godine pokazalo je da je tretiranje testosteronom vrlo važno kod žena s deficitom tog hormona, upravo zbog utjecaja na stanje ksotiju i mišića. Njegov učinak nije nimalo sličan učinku kakav testosteron iz suplemenata izaziva kod bildera - najveći dio testosterona koji se daje ženama pretvara se u estrogen i zapravo taj dodatni estrogen potiče gustoću kostiju, objasnio je Kingsland.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 05:12