DREVNI LIJEK

TAMJAN LIJEČI RAK JAJNIKA Uništio stanice raka jajnika, od kojih su neke bile otporne na kemoterapiju

Kad čujete za riječ tamjan, posebno u ove blagdanske dane, prvo što vam pada napamet su pokloni – zlato, tamjan i smirna, koje tri kralja nose tek rođenom Isusu. No, možda niste znali da tamjan ima mnoštvo ljekovitih svojstava, a kako pokazuju rezultati novih istraživanja, mogao bi pomoći i u liječenju raka jajnika.

Tamjan je aromatična biljka drva čiji je latinski naziv Boswellia sacra, a koje raste uglavnom u Africi i na Arapskom poluotoku. Stoljećima se ta biljka koristi kao protuupalno sredstvo u liječenju astme, raznih bolesti kože i gastroenteritisa. Prije dvije godine objavljeno je i istraživanje koje je pokazalo da tamjan može pomoći i u liječenju artritisa. Također, neka prijašnja istraživanja pokazala su da bi tamjan mogao biti koristan u liječenju nekih oblika raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i prostate, i to zahvaljujući tvari koju sadrži – 3-acetil-11-keto-betabosvelijskoj kiselini (AKBA).

Nakon jednogodišnjeg laboratorijskog analiziranja te tvari znanstvenici sa Sveučilišta Leicester u Velikoj Britaniji su je testirali na nizu stanica raka jajnika u kasnom stadiju, od kojih su neke bile otporne na kemoterapiju. AKBA je učinkovito uništila stanice raka jajnika, a znanstvenike je posebno začudilo to što su otkrili da su stanice raka koje su prije bile otporne na kemoterapiju nakon primjene tamjana postale osjetljivije na tu vrstu terapije. Oni stoga smatraju da bi tamjan mogao biti vrlo koristan za sprečavanje otpornosti na lijekove, ali i da bi mogao doprinijeti da se poboljša postotak preživljenja kod pacijentica s rakom jajnika u kasnom stadiju.

Jako je dobro i to što tamjan nema nikakvih poznatih nuspojava, a autori ovog istraživanja smatraju da ono ima dovoljno potencijala da se dovede na razinu kliničkog istraživanja te da se u budućnosti razvije u dodatnu terapiju ta liječenje raka jajnika.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:38