BLAGODATI DODIRA

VODIČ KROZ SAMOMASAŽU Najbolja stvar koju možeteučiniti za sebe, potpuno besplatno

Tražite li najbolji način da se opustite i učinite nešto dobro za svoje zdravlje, neka to bude masaža. Izazvani dodirom, milijuni receptora u koži šalju signale mozgu, koji pak reagira poticanjem lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja.

Upravo zato masaža snažno djeluje na živčani sustav, smiruje nervozu i smanjuje razinu štetnih hormona u organizmu. Masaža je i odličan prirodni način za prevenciju mnogih bolesti - poboljšava krvotok, iz lojnih i znojnih žlijezda istiskuju se sekreti, smanjuju se potkožne masnoće i jastučaste nakupine, poboljšava se izmjena tvari, tj. ubrzava dotok hranjivih tvari u tkiva, pojačava oksigenacija tkiva i otjecanje limfe, zbog čega koža dobiva jači tonus, postaje elastičnija te izgleda zdravije i mladolikije. Masaža pozitivno utječe i na izgled, jer nakon tretmana mišići se rastežu i skupljaju, pa postaju čvršći, a ujedno opušteniji. Masažom uklanjamo nakupine mliječne kiseline koje dovode do grčeva i bolova u mišićima.

No, povremeno možete isprobati blagodati samomasaže. Samo jedna kratka masaža može imati nevjerojatan učinak na cijelo tijelo. Osim izravnih fizičkih koristi, poput poboljšanja cirkulacije, olakšavanja probave, opuštanja mišića, masažom možete postići i psihičke koristi. Sama spoznaja da se brinete o svome tijelu izazvat će osjećaj koji se ne može postići ni jednim lijekom.

Osnove samomasaže vrlo je lako svladati. Koristite je ujutro kako biste osvježili tijelo, napunili se energijom, ili navečer, kako biste se opustili. Prilikom masiranja možete biti i odjeveni, ali želite li poboljšati učinak, možete se masirati uz pomoć nekog ulja ili losiona.

Šake

Palcem obradite područje nelagode na šaci. Primijenite čvrst, ali nježan pritisak na osjetljiva područja šake.

Stopala

Sjedeći primite stopalo objema rukama. Palcima kružnim pokretima stišćite prema prstima, povlačite i odvajajte prste.

Natkoljenice

Masirajte vanjsku stranu kvadricepsa držeći srednja tri prsta zajedno. Radi kontroliranja zahvata drugu ruku stavimo na donju ruku. Pokret usmjerite prema koljenu.

Nadlaktice

Triceps možete masirati postavljajući ruku ispred tijela s laktom savijenim pod pravim kutom. Vrhovima prstiju stišćite prema laktu.

Vrat i ramena

Prstima čvrsto vršite pritisak na trapezius, od mjesta ispod lubanje do ramena. Pokret ponovite više puta. Također se djelotvorno može masirati valjcima za masažu, koji vam omogućuju upotrebu vlastite tjelesne težine za pritisak na mnoga područja koja je teško dosegnuti, a napeta su. Gornjim dijelom leđa lezite na valjak, glavu zabacite unatrag, pokreti valjanja moraju biti vrlo spori.

Srednji dio leđa

Za srednji dio leđa, učvrstite trbušne mišiće, leđa izravnajte pazeći da se ne saviju prema natrag. Valjajte se od sredine prsnog koša do donjeg dijela leđa. Krećite se lagano i sporo.

Stražnjica

Laganim pokretima valjajte područje od srednjeg dijela glutealnih mišića do vrha zdjeličnih kostiju.

Stražnja strana natkoljenice

Valjajte cijelu dužinu mišića stražnje lože natkoljenice od područja iznad koljena do početka mišića stražnjice. Leđa i noge su ravni i pod pravim kutem, a noge spojene.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 11:19